Tema: Trall- och altanspecial

Känner du trycket inför trallsäsongen?
Tema: Trall- och altanspecial

Klassiskt tryckimpregnerat är fortfarande snickarnas första val framför annat trallvirke. Inför kommande trallsäsong har vi även spanat in alternativt trallvirke. 

Kanske går du som många andra yrkesfolk på slentrian när det är dags att välja trallvirke? Till kunderna som ivrigt väntar på att deras veranda ska bli klar innan den första värmen kommer. 

Samtidigt är den bittra sanningen att priset på traditionellt tryckimpregnerat trallvirke fortfarande är rejält mycket lägre än prislappen på ett alternativt tralldäck. Något som förstås för det mesta avgör när det är dags att lämna offert.

– Tryckimpregnerat trä, där den huvudsakliga beståndsdelen är koppar, dominerar helt i dag och används till cirka 90 procent eftersom det är billigast, säger Jöran Jermer, Senior Specialist träskydd, Rise (tidigare SP).      

Under de senaste åren har det kommit en uppsjö av alternativa trallvirkestyper. Från värmebehandlat trä och plastkomposit till så kallat furfurylerat och acetylerat trä, som marknadsförs under varumärkena Kebony respektive Accoya.
Allt detta och lite till kan du läsa om på följande sidor.

Läs hela tema här.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.