Nya laddkrav

Nya krav på att upprätta laddplatser har börjat gälla. För sig som fastighetsägare är detta ett av fler krav som kan vara bra att hålla koll på.
Nya laddkrav

Boverket har tagit fram tillämpningsföreskrifter där man beskriver vilka typer av anslutningsdon som ska användas för att uppfylla kraven enligt plan- och byggförordningen, PBF, vid installation av laddplatser. Dessa trädde i kraft 1 februari 2021. Typ 2 eller Combo 2 är sedan tidigare bland annat ett krav för publika laddplatser. De är även krav vid installation av grön teknik där man som privatperson kan få en skattereduktion för delar av kostnaden. Ett vanligt eluttag räcker alltså inte i de fall det ställs särskilda krav på en laddningspunkt.

Vilken effekt som är lämplig och eventuella system för elmätning och debitering är däremot upp till byggherren. I föreskriften framgår det också vad begreppet ledningsinfrastruktur innebär. Sedan den 15 maj 2020 är laddning av elfordon ett nytt egenskapskrav i plan- och bygglagen, PBL. Kraven innebär bland annat att nya bostadshus med fler än tio parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha ledningsinfrastruktur till alla parkeringsplatser.

Övriga nya uppvärmda byggnader med fler än 10 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten ska ha ledningsinfrastruktur till 20 procent av parkeringsplatserna och minst en laddningspunkt för elfordon. Reglerna ska även tillämpas vid ombyggnad av en byggnad. För ouppvärmda byggnader ställs inga krav. Reglerna tillämpas om man söker bygglov eller gör en anmälan efter den 10 mars 2021.

Sedan maj 2020 gäller även retroaktiva krav för uppvärmda byggnader, som inte är bostadshus, med fler än 20 parkeringsplatser i byggnaden eller på tomten. Dessa ska ha minst en laddningspunkt för elfordon senast den 1 januari 2025. För ouppvärmda byggnader och bostadshus ställs inga retroaktiva krav.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.