Fötterna är huvudsaken

Den som inte tar hand om sina fötter kommer på sikt inte att kunna använda dem lika bra. Vi listar vanliga problem och deras åtgärder. Nej, vi har inte glömt fotsvetten.
Fötterna är huvudsaken

Du, bäste läsare och hantverkare, har valt ett yrke som innebär en hel del tid på fötterna. Vi gratulerar: Medan mer stillasittande medmänniskor får musarm, liggsår och svår fetma håller du kroppen igång på dagtid, och med detta kommer en mängd påtagliga fördelar för både hälsa och välbefinnande. Det finns också problem. Fötterna, inte minst. Dessa oerhört flexibla underverk av evolution är en grundförutsättning för allt du tar dig för, och om du får problem med fötterna lär du också snabbt få problem med allt annat. Fötter är känsliga saker, och inte bara för att de sticker ut framför kroppen och uppvisar naturlig träffyta för fallande ting: De är också sårbara för mer progressiv och lågintensiv förslitning. Den viktigaste faktorn i sammanhanget är skorna. Fel skor kan på sikt få förödande konsekvenser.
De flesta av oss är listiga nog att köpa arbetsskor som åtminstone på pappret uppfyller alla branschens grundkrav, och så långt allt väl: Inga etablerade aktörer i branschen skulle kunna konkurrera med produkter som på sikt förvandlar kunderna till krymplingar, och med en skyddssko som håller standard kan du i regel lita på att dina fötter tas väl om hand. Dessvärre kan man göra bort sig även med de bästa av skor, exempelvis genom att köpa fel storlek, genom att försumma elementär fotvård eller genom att ha en så kallad problemfot som kräver särskild kärlek i termer av skoval.

fotvard_390

Svamp sprider sig kvickt om du är barfota.

Problem 1: Svampsäsong
Låt oss börja med hygienen: En elefant i rummet på mången arbetsplats är fotsvampen. Många drabbade som befinner sig i förstadiet kanske inte ens är medvetna om vad de drabbats av, eftersom namnet är missvisande: Det rör sig inte om små charmiga trattkantareller, utan om hud som flagnar och fjällar, kliar och drabbas av sprickbildningar. Typiskt är att problemet börjar mellan fjärde och femte tån, och eventuellt iscensätter en spridning därifrån till närliggande områden. Fotsvampen trivs där det är mörkt, varmt och fuktigt, en bra beskrivning av klimatet i de flesta av våra dojor. Den är också smittsam, och även om du sköter dina fötter väl kan du drabbas genom att gå med bar fot på platser där någon redan infekterad tidigare placerat sin likaledes bara fot: Gemensamma duschar eller omklädningsrum, till exempel. Att bli av med problemet är inte svårt när man väl identifierat det: Vilket apotek som helst tillhandahåller ett brett utbud av salvor receptfritt. En svårare nöt att knäcka är däremot att förebygga problemen i framtiden, och rekommendationerna är som följer: Tvätta dina fötter ofta, helst varje dag, och se till att komma åt även mellan tårna. Byt strumpor på daglig basis, och tvätta dem i 60 grader så att eventuell migrerande svamp avlider. Du ska vidare undvika skor som är för täta, det vill säga skor i material som inte andas: Membran och skinn är bra val, medan gummistövlar är ett mindre bra dito. Vidare kan du med fördel förebygga problemen genom att gå barfota när det faller sig lämpligt, eller att använda sandaler, så att luft och ljus – fotsvampens naturliga fiender – får fullt tillträde. Gör du detta i hemmiljö och har en kräsen partner kan en robust nagelsax vara en god investering här.

hallux_valgus390

Hallux Valgus, fotvalvet behöver hjälp.

Problem 2: Hallux valgus
Det låter som ett monster i en fantasyroman eller möjligtvis en skurkaktig romersk kejsare, men är i själva verket en nog så allvarlig förstoring av stortåleden, vilken får till följd att stortån kröker sig in mot de andra tårna. Boven i dramat är fotvalvet, som kräver bättre uppbyggnad för att förebygga problemet. Ortopediska fotbäddar med så kallad pelott kan hjälpa, liksom breda skor som ser till att den knöl som tenderar att bildas på fotens insida där stortån börjar inte skaver och kläms. För tillfällig lindring kan man köpa avlastande ringar av skumplast på apoteken.

ankle_pronation_position

Se till att ha hålfotsinlägg eller kil.

Problem 3: Överpronation/översupination
Vi går alla olika, och en del tar sin individualism till överdrift. Att belasta utsida eller insida av foten för mycket får på sikt stor effekt: Knäna vrids inåt respektive utåt, och problemen vidarebefordras upp i höften. Problemet avhjälp med en så kallad kil som läggs in i sulan och motverkar rörelsen.

Problem 4: Hammartå
Hammartå innebär att en eller flera tår kröks nedåt på ett kloliknande sätt, varpå de små lederna i tån ofta börjar skava mot skornas ovansida och får förhårdnader. Den vanligaste misstänkta är för trånga skor, och du börjar med att göra dig av med dessa och skaffa ett par bättre. För att neutralisera den skada som skett tar du dagliga fotbad och filar bort förhårdnaderna.

halsporre390

Aj, aj. Hälsporre gör ont, se till att avlasta.

Problem 5: Hälsporre
Hälsporre, eller hälseneinflammation, känns en bit upp på fotens baksida där hälsenan har sitt fäste. Vanligaste orsaken är överansträngning, och förutom att låta bli att tävla i jämfotahopp eller spurtduellera på bygget kan ett inlägg under hälen eller att par nya skor med fräck klack avlasta hälsenan och se till att den inte sträcks för mycket.

Problem 6: Liktornar
En liktorn är en samling död hud som uppstår i hudens hornlaget, och bildar en förhårdnad. Denna blir öm och gör ont när den blir hård nog att pressa på underliggande vävnad, särskilt om man har oturen att ha en nerv eller ett blodkärl just där. Typscenariot är att de uppstår under dubbelsidigt tryck: Å enda sidan knuffar ditt eget skelett på, å andra sidan en trång sko. När detta pågått för länge har den växande förhårdnaden ingen annan stans att ta vägen än längre in i din arma kropp. Byt skor, bada fotbad börja jobba med fotfilen, varpå du smörjer med mjukgörande salva.

FAKTA: Tuffa tag
Även civilister kan drabbas av fotbesvär och olukt, men vi hårt arbetande hantverkare löper betydligt större risker, detta i form av skador som kan uppstå på bygget. Till de vanligare hemskheterna hör genomtrampning av spik eller tungt föremål tappat på tå. Båda dessa riskerar att försätta en rask och kry karl ur funktion alldeles för länge, och här finns en enkel tumregel: Använd säkerhetsklassade skyddsskor. Skorna är märkta S1-S5, och de vanligast förekommande är S3. Dessa har följande egenskaper: Spikskydd, tåhätta, halksäkerhet, olje- och bensinbeständig sula, stötdämpning, antistatisk, andasfunktion, slutet hälområde samt lämplighet för utomhusarbete.
Som referens kan nämnas att S1 har exakt samma specifikationer bortsett från att de inte är anpassade för utomhusjobb. S2 saknar trampskydd, och S4 och S5 är båda varianter av gummistövlar.

FAKTA: Det luktar inte tårta
Har du illaluktande fotsvett? Amen, broder. Den friska kroppen klämmer ur sig 0,75 deciliter vätska per dygn den vägen, och om du låter merparten av denna vätska ackumuleras i samma gamla kängor blir det inte kul för alla med väderkorn när dojorna ska åka av. I extrema fall kan behandlingar såsom aluminiumklorid från apotek eller rentav botoxinjektioner från klinik vara en lösning, men oftast hjälper det med att helt enkelt ta av sig kängorna, ta ur innersulorna för luftning och byta till innerskor eller sandaler när man kommer innanför dörr. Ett annat life-hack är att skaffa sig två eller rentav tre par skyddsskor att varva mellan, vilket gör att varje par får torka ut ordentligt efter att man svettats ner det.
Givetvis finns ett brett utbud av specialprodukter som avhjälper åtsminstone symptomen: Svenska SmellWell är en liten påse som placeras inuti den för tillfället oanvända skon och ersätter odören med dofter såsom Black Shadow, Blue Leopard eller varför inte Flower Power, och specialsulan Secolino är utformad för att avlägsna både fukt och lukt.

Folkligt förankrade synonymer till fotsvett är bland andra tåbira, mockasintoddy, stövelpommac och pedalsyra.

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER