Upptäck Vietnam!

Många flyr de överbefolkade thailändska stränderna i hopp om mindre exploaterade platser som icke desto mindre är kapabla att erbjuda samma klimat och bekvämligheter. Man behöver inte leta länge: Platsen är Vietnam. Här är sevärdheterna du inte får missa
Upptäck Vietnam!

Sa Pa
Nära den norra gränsen mot Kina ligger Sa Pa, ett mångtusenårigt samhälle vars ursprung är höljt i dunkel, men som idag utgör hemvist för knappt 40 000 människor av olika härstamning. Liksom på många andra håll i landet har enda möjligheten till överlevnad varit risodling, en mycket arbetsintensiv gröda som här bjuder på en helt annan uppsättning svårigheter: Det kuperade landskapet. För att kunna anlägga blötlagda risfält har man under hundratals år förvandlat dalens sluttningen till en gigantisk trappa, med tillräckligt många plana ytor för att säkra försörjningen. Ingen betraktare lär kunna beundra det spektakulära panoramat utan att baxna över det slit som måste krävts av generationer risbönder.

Tunnlarna i Cu Chi
Ingen besökare till Vietnam lär missa den verkan kriget hade. Trots allt har inte ens ett halv sekel gått sedan USA drog sig tillbaka och lämnade landet att pussla ihop spillrorna av en konflikt där ingen sida kunde kalla sig vinnare. En bred koalition med USA i spetsen bestämde sig för att låta Vietnam bli skådeplatsen där världskommunismens spridning skulle förhindras en gång för alla, och efter sig lämnade man enorma förluster av mänskligt liv, inte minst två miljoner civila vietnameser. Den nordvietnamesiska armén tvingades till extrema och okonventionella åtgärder för att ha något hopp om att möta de överlägsna amerikanska trupperna, och till dessa åtgärder hörde det enorma tunnelsystem som byggdes under Cu Chi-distriktet i dåvarande Saigon, nuvarande Ho Chi Minh City. Tunnlarna, som beräknas omfatta 121 kilometer, användes som transportväg, skydd, högkvarter och tillflyktsort. Omfattande försåtsminering både med bomber och mer primitiva lösningar såsom fallgropar med vässade pålar höll fienden borta. Mot krigets slut skickade den amerikanska sidan ner specialutbildade elitsoldater, så kallade Tunnel Rats, för att rensa gångarna utrustade endast med kniv och pistol, varpå de blev skådeplats för några av krigets otäckaste strider. Idag är delar av gångarna bevarade för eftervärlden som en turistattraktion. Det miserabla livet här nere åskådliggörs med all önskvärd tydlighet, och avrundas helst med en typisk Viet Cong-måltid runt samma bord där soldaterna själva en gång satt.

Phu Quoc
Phu_quoc_plage_saoVietnams största ö utgör även landets västligaste punkt, strax söder om den kambodjanska kusten. Folk som besökt båda platserna i rättan tid säger ofta att Phu Quoc av idag är vad Phuket var innan ön exploaterades sönder och samman av den thailändska turistindustrin. Här finns det mesta man kan begära: Pittoreska men välutrustade turistkomplex, fantastiska sandstränder där nedskräpning och överbefolkning hållits nere, en tropisk djungel att utforska, och en liten bergskedja för den som tycker om fin utsikt. Kosthållningen är också ett dragplåster: Ön är känd för sin produktion av nuoc mam, en sorts fisksås som i regel serveras som en sorts dipp till snart sagt varenda vietnamesisk måltid

Ha Long Bay

Ha Long-viken, ”De Sjunkande Drakarnas Bukt”, ligger i norra Vietnam, är listad på UNESCO:s världsarvslista och hör till landets mest uppskattade turistattraktioner. Med all rätt: Platsen lämnar ingen oberörd, och till skillnad från exempelvis Cu Chu-tunnlarna är upplevelsen odelat positiv. Området är rikt på kalksten, och under årmiljonerna har ett bisarrt landskap av högresta stenformationer mejslats fram. Tiotusentals öar och stenpelare reser sig ur vatten som varierar mellan koboltblått och smaragdgrönt. Här finns flytande fiskebyar befolkade av människor som lever hela sina liv på vattnet, liksom djupa grottsystem och sällsynta djungelmiljöer.

 

Hoi An
Mitt på den vietnamesiska kusten befinner sig Hoi An, en gång en viktig handelsstad, men numera lämnad ifred från en kommers som idag är koncentrerad till Da Nang.Hoi An Under 1500- och 1600-talen var Hoi An däremot det nav där Vietnam mötte världen: Hit kom kineser, japaner, indier och holländare. Många skapade permanenta hem här, och gav upphov till en unikt blandad mångkultur, förvånansvärt välbevarad i de gamla hamnkvarteren. När den uråldriga Nguyen-regimen gick Hoi An en osäker framtid till mötes, och när de nya härskarna valde att göra närbelägna Da Nang till en fransk frihamn var det kört. En svunnen eras handel har nu ersatts av blomstrande turistindustri. Här finns massvis av vackra stadsmiljöer att njuta av, och en handfull fina museum ger all bakgrund man kan begära.

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.