Träningsdjävulen på din vänstra handled

Pulsklockor har fått ett rejält uppsving de senaste åren och GPS-gurusarna från TomTom vill inte vara sämre. TomTom Runner Cardio är deras bidrag till marknaden och DMH har testat den.
Träningsdjävulen på din vänstra handled

Bild27På daglig basis sitter den där. En konstant påminnelse om hur löpturen ska genomlidas, spinningpasset avverkas och promenaden traskas. Även om de höga ambitionerna inte alltid införlivas påminner TomTom-klockan om att trapporna är ett något bättre alternativ till hiss. Under en månads tid fick TomTom följa med mig under dygnets ljusa timmar såväl som mörka. Varför även nattetid? Klockan är ett utmärkt verktyg för att mäta nattsömnen vilket är av högsta relevans för en framgångsrik livsstil.

Att samla hårdfakta hur många steg man tagit, hur hårt hjärtat slagit och var man befunnit sig blir snabbt beroendeframkallande då tävlingsmänniskan inom en vaknar till liv. Statistiken följs med enkelhet upp på telefonen, eller datorn om så önskas. För statistik är nyckeln till ett hälsosammare liv. Det är så du kan följa din utveckling eftersom en del förbättringar kommer smygande så försiktigt att det är svårt att få grepp om dem medan du lever mitt i processen.

Klockans utformning är tämligen enkel. Gummi och plast i en tämligen enhetlig svart (finns i flera färger) design gjorde den angenäm att bära, om än kanske inte särskilt exklusiv, och blev snabbt en attiralj man inte vill vara utan. En annan faktor till det var visserligen klockans isbrytande effekt då frågan om varför fotbojan hamnat på en så otraditionell kroppsdel flög genom luften dagligen på lunchrasten. Hursomhelst, alla sätt är bra så länge klockan sitter på. På minussidan hittar vi sättet att ansluta den till USB, en slags integrerad port på undersidan av klockan som snabbt blir nött. Frågan är hur länge den hålller och hur lätt eller svårt det är att åtgärda. Förhoppningsvis räcker den klockans livstid ut.

Vidare var TomToms ställtid minmal och menyn navigeras med enkelhet genom den något överdimensionerade joysticken. Menyn är faktiskt så pass tydligt strukturerad att det främsta hindret under inlärningsprocessen var att komma underfund med hur den enorma knappen fungerade samt hur man sätter på urtavlas sirenblåa färg (tips: du lägger handen över urtavlan).

Bild28TomTom är en trevlig löparkompis och gymbuddy på så sätt att den dessutom spelar musik trådlöst. En smidig upplevelse som det finns ett stort mervärde i. Tyvärr, måste jag som lätt jämför med telefonens träningsappar säga, finns det ett moment i att hämta ner musik till en enhet för att sedan lägga över på en annan. Ett moment extra är för mig personligen ett moment för mycket.

Det är kombinationen som gör TomTom till en väl värd leksak att lägga pengar på både för den högpresterande motionären som den som tränar mot faktiska mål. Om träningsmålen består lika länge som TomToms batteritid finns det all anledning till att vara stolt över sommarformen 2016 redan nu. Så kör i vind! Jag behåller min djävul på handleden ett tag till.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER