https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Tema: Snickarhammare

Stort reportage kring hantverkarens kanske viktigaste verktyg
Tema: Snickarhammare

Rak eller böjd klys? Slät eller räfflad slagyta? Och vad betyder egentligen faktorer som vikt och dämpning för ergonomin, balansen och den inneboende känslan? Med hjälp av branschens vassaste experter reder vi ut begreppen kring hantverkarens alltjämt kanske viktigaste verktyg. Från helsmidda svenska trotjänare till amerikanska värstingar med titanskaft för tusentals kronor. 

Att använda sig av en tyngd för att bearbeta material, vilket grovt förenklat är hammarens grundpremiss, är någonting som människan ägnat sig åt i över tre miljoner år. Det gör hammaren, med god marginal, till världens äldsta verktyg, om man i begreppet ”verktyg” tillåter sig att inkludera stenar och annat som dåtidens ”hantverkare” hade att jobba med. 

En mer traditionell hammare, med huvud och skaft, skulle emellertid dröja fram till omkring 30 000 före Kristus, och en dito i metall ytterligare 10 000 år. 

På medeltiden utvecklades metoderna för att fästa huvudet vid skaftet, till exempel med järnplåtar, eller genom att smida ett hål för skaftet. Detta gjorde också hanteringen säkrare, då det drastiskt minskade risken för att huvudet lossnade under arbetet – vilket inte var ovanligt på de tidiga modellerna. 

ANOR FRÅN 1700-TALET

De första smidda modellerna, som till utseende och funktion inte skiljde sig särskilt mycket från dagens moderna instegshammare, tillverkades under industriella revolutionen i slutet på 1700-talet. 

Vi nöjer oss med historielektionen där, tycker ni inte? 

En hammare är i grund och botten en relativt enkel konstruktion bestående av ett skaft och ett huvud som utformats för specifika arbetsuppgifter. 

Ett förtydligande: I den här texten kommer vi uteslutande att prata om snickarhammare, som sett till användning också är den vanligaste modellen av hammare, såväl bland hemmafixare som proffs. 

Värt att påpeka, innan vi kastar oss in bland verktygen, är också att  hammares vikt anges i den amerikanska viktenheten ounce (oz), och att den angivna vikten endast avser hammarens huvud, inte hela verktyget inklusive skaft. 


Luna Tools erbjuder ett halvdussin egentillverkade modeller i olika utföranden, med vikter från 16–22 oz. Foto: Luna Tools. 

Vanliga vikter för snickarhammare är till exempel 16 oz (450 gram) eller 20 oz (570 gram).

Valet av hammare beror naturligtvis på vilken typ av arbete som ska utföras, men även på faktorer som material, arbetsmiljö samt användarens fysik och benägenhet för skador. Och såklart, känslan. Att verktyget känns bra i handen. 

EXPERTER VÄGLEDER

För att på bästa sätt lyfta fram vad som finns att tillgå på marknaden, och reda ut de viktigaste begreppen kring snickarhammare har vi pratat med experter från tre av Sveriges vassaste tillverkare/återförsäljare: Luna Tools, Hultafors och KiwiTools. Plus två stycken slutanvändare som berättar om sina val av hammare.

* Klicka här för att läsa hela reportaget som e-tidning, där du även får en stor översikt på 75 hammare.

LÄS HELA REPORTAGET SOM E-TIDNING!
SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.