Starkast i världen

Vilket är världens starkaste öl, whisky, vodka och så vidare? DMH täcker strupen med teflon och utreder.
Starkast i världen

Brewmeister Snake Venom
Alkoholhalt: 67,5 %.
Varför brygga ett öl starkare än de flesta spritsorter? Det är knappast för att någon egentligen vill dricka det, även om diverse svensexor och andra machoritualistiska företeelser kommer utgöra en självklar målgrupp. Det är definitivt inte för att det smakar gott, för det gör det verkligen inte. Inte heller är det för att tillgodose önskningar om att kunna bli karatefull utan att behöva dricka speciellt mycket vätska, eftersom de flesta tenderar att uppskatta själva drickandet. Snarare är det för publicitetens skull, och det är främst den relativt unga mikrobryggerikulturen som har börjat kapprusta om promille. Det har länge rört sig om en internskotsk affär mellan välkända Brewdog och konkurrenterna Brewmeister. De sistnämna avgick med seger i och med lanseringen av 65-procentiga Armageddon anno 2012, men bestämde sig året därpå för att toppa sitt eget rekord. Därmed släpptes Snake Venom, bryggd med rökt torv och champagejäst och för säkerhets skull döpt till någonting som ingen med sansen i behåll skulle dricka frivilligt.

Strohrom
Alkoholhalt: 80%.
Många på dessa breddgrader lider av vanföreställningen att Strohrom existerar enbart för att försäkra sig om att svenska språkresestudenter återvänder hem utan några som helst minnen av vad som annars hade kunnat blivit traumatiskt trista vistelser i Tyskland och Österrike. Det är sant att denna bisarrt starka rom fyller även den funktionen, men ändamålet var från början ett annat. Grundaren Sebastian Stroh presenterade sin innovation vid världsutställningen i Paris år 1900, och den höga alkoholhalten var ett sätt att spara utrymme: Den åttioprocentiga blandningen var aldrig tänkt att drickas ren, utan alltid i utspätt format, och tack vare styrkan kunde en enda flaska fås att räcka länge. I hemlandet åtnjuts strohrom främst som en av ingredienserna i den fruktade vinter- och afterskidrycken Jägertee, serverad varm, eller som bränsle i diverse brinnande shots.

Everclear
Alkoholhalt: 95%.
Amerikanska destilleriet Luxco utgår från majs när de gör vad som blivit känt som världens starkaste alkoholhaltiga dryck, brännvinet Everclear. Faktum är att vetenskapen i nuläget inte tillåter nämnvärt högre koncentration är så, i alla fall inte så länge man använder sig av välbeprövade destilleringsprocesser. I hemlandet är Everclear förbjudet i tretton delstater. Flera artister har tillägnat spriten sina alster, däribland countrysångaren Roger Creager, singer-sonwritern Jerrod Niemann och den jamaicanske dvärgväxte hiphopartisten Bushwick Bill, som beskyller Everclear för det fylleslag som resulterade i att hans flickvän sköt honom i ansiktet så att han miste ena ögat. Säg inte att ingen varnade dig.

Balkan 176
Alkoholhalt: 88%.
Trots namnet härstammar denna vodka, världens starkaste, inte från andra sidan Östersjön, utan från Serbien. Med på köpet kommer i regel en mängd varningar som lika gärna kunde ha åtföljt en flaska klorin: Drycken bör på inga villkor inmundigas i ospädd form, utan tjänar tvärtom på att förekomma i så liten mängd som möjligt i någonting annat av så stor mängd som möjligt. Det är kloka ord från brända barn.

Bruichladdich X4
Alkoholhalt: 92%.
Lilla torvparadiset Islay i Hebriderna på skotska västkusten är hemvist åt i princip alla världen rökigaste whiskysorter: Laphroaig, Bowmore, Ardberg, Caol Ila… på Bruichladdich valde man för några år sedan att försöka återskapa en fruktansvärd brygd först beskriven i en reseberättelse från det sena sextionhundratalet. Upptäcktsresanden Martin Martin beskrev hur han bjudits en slurk av en whisky så stark att mer än två skedar fulla var nog att stoppa andningen och dränera den drabbade på varje livstecken. 2008 gav sig Bruichladdichs destilleringsmästare Jim Ewan på att återuppväcka detta insomnade monster, och resultatet är 92-procentiga X4. Än väntar drycken på att lagras färdigt, men några små smakprover i flickstyrkan 65 procent har redan släppts för att lindra den värsta törsten. 2018 lär vi få se den första tioåringen, så märk kalendern och spara ledighet till dagen efter.

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER