https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Soldatfys på nolltid

Träningsappar finns det gott om, men Försvarsmaktens Träningsklubb har på kort tid blivit en favorit hos många på grund av dess enkelhet och flexibilitet. DMH har tittat närmare på appen.
Soldatfys på nolltid

Bicepscurl  på fredagar, bröst på torsdagar och lite lätt tricepsskulpterande dessförinnan? Glöm det. Ingen är intresserad av snygg kropp som inte är funktionell längre. Det ska vara muskler som tål att jobbas med, som orkar leverera vare sig det handlar om en hinderbana, jobbet eller maratonsex. Inga är bättre på den biten – ja, alltså att förbereda kroppen för sådant – än Försvarsmakten.

FMTK, Försvarsmaktens Träningsklubb, är en ny app där man tar klassiska övningar och kombinerar till dagens pass, inte helt olikt vad Crossfit gör under parollen ”Workout of the day”, WOD. Passen varierar mellan styrka, kondition och smidighet för att du ska få en allsidig träning.

App– Vi ville göra en app som skulle funka för alla och våra undersökningar visade att de appar som var populärast var de som fokuserade på lite kortare pass. Därför ville vi lägga tröskeln lågt, med övningar som du kan göra överallt och som inte kräver avancerad utrustning, säger Sara-Josefina Holby, projektledare på Försvarsmaktens marknadsavdelning som ligger bakom appen.

Har du ändå problem med teknikerna? Allting förklaras i både text och med videoklipp. Det går helt enkelt inte att misslyckas vilket också förklarar framgångarna med appen. På bara några veckor har appen skjutit i toppen och har i skrivande stund över 170 000 nedladdningar.

– Vi är naturligtvis supernöjda. Innan vi lanserade appen gjorde vi undersökningar om det fanns ett intresse för en träningsapp med Försvarsmakten som avsändare och fick positivt gensvar. Folk är nyfikna på hur vi tränar eftersom det är en arbetsplats som beroende på arbetsuppgift ställer höga krav på fysisk förmåga. Självklart är det också ett bra hjälpmedel för framtida kollegor att förbereda sig inför tjänsten, säger Sara-Josefina Holby.

Det spelar ingen roll om du är 19 år gammal och tränar för att göra din grundläggande militära utbildning eller om du är 57 år och vill hoppa på ett program inspirerat av de hårdaste förbanden i Försvarsmakten, program finns på alla nivåer inklusive ett komma-igång-program för dig som inte tränat på ett tag.

Utfall– Man kan själv välja om man vill följa ett program eller blanda bland alla pass och övningar som finns tillgängliga. I dagsläget finns cirka 450 övningar som täcker hela kroppen och självklart har vi en långsiktig plan hur vi ska utveckla träningen.

Bakom appen står FMIF, Försvarsmaktens Idrotts- och friskvårdsenhet där bland annat sjukgymnaster och officerare med lång och gedigen erfarenhet som elitidrottare jobbar. Det gör att programmen är designade för att vara skonsamma, utmanande och långsiktiga.

– Alla som medverkar i appen är anställda i Försvarsmakten så det är bara egen personal, inga inhyrda skådespelare, säger Sara-Josefina Holby.

Det där med att det är en träningsklubb är för övrigt bara en benämning. Det är ingen förening och du betalar således ingen medlemsavgift. Däremot kan du lägga till vänner, se hur många pass de tränat och hur fördelningen ligger mellan kondition, styrka och smidighet. I din egen profil kan du ställa in på vilken nivå du befinner dig så anpassas passen därefter.

Varje pass visar vad som ligger i fokus, ungefärlig tidsåtgång och hur många övningar inklusive uppvärmning, huvudövningarna och nedvarvningen. Om du slår på platstjänster på telefonen mäter den löpdistans och loggar både ditt pass och väder, baserat på appinformationen.

App

SKRIVEN AV
Miguel Guerrero
Journalist sedan början av 2000-talet, cyniker ännu längre. Skriver om det mesta men föredrar det spektakulära. Gillar motorcyklar, tv-spel, Blade Runner och semester.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.