Så smart är Guardios nya bygghjälm

En av 2024 års mest spännande lanseringar var Guardios innovativa bygghjälm Armet PRO. Men hur smart är egentligen ”världens första smarta bygghjälm”. Och vad kan den användas till? Vi beslöt oss att ta reda på fakta.
2019 lanserade svenska PPE-utvecklaren Guardio, som sedan 2023 är en del av Båstadgruppen, Armet, världens första bygghjälm med Mips. Ni vet, den där svenskutvecklade, patenterade tekniken för hjälmar som ger användaren, och framför allt användarens hjärna, ett bättre skydd då huvudet utsätts för rotationskrafter, till exempel från sneda slag.
Sedan lanseringen av Armet har arbetet fortgått med att hitta sätt att uppdatera hjälmens funktionalitet, och då särskilt när det kommer till områden som sensorteknik och uppkoppling. Tack vare ett samarbete med sensorteknologibolaget Quin har detta arbete nu burit frukt. Resultatet är Armet PRO, eller ”världens första smarta bygghjälm” som hjälmen kallats i pressreleaserna.

Enkelt uttryckt kan Armet PRO, som visades upp för branschen så sent som i november 2024, beskrivas som en uppkopplad, mer avancerad version av föregångaren Armet, som utrustats med en intelligent sensor med förmåga att mäta och analysera de rörelser/krafter som hjälmen utsätts för. Denna data kan sedan användas för en rad smarta funktioner. Vi ska återkomma till dessa.
Med all ny teknik gäller dock att den måste ha ett syfte, och ett praktiskt användningsområde.
Så hur ligger det till? Behövs den här typen av teknik på bygget idag? På vilka sätt kan den i så fall användas? Och vad kostar egentligen en smart, uppkopplad hjälm, jämfört med en standardhjälm med eller utan Mips?
För att besvara dessa frågor bokade vi ett möte med Nawar Toma, grundare av Guardio Safety och Anirudha ”Ani” Surabhi, vd för Quin.

Lite om företaget bakom sensortekniken till att börja med.
Quin, som själva beskrivit sitt verksamhetsområde som ”teknologi för händelsedetektering”, har tillhandahållit sensorer och tillhörande mjukvara till olika hjälmvarumärken sedan 2018. 2023 köpte Mips upp 25 procent av företaget.
Idén med att göra hjälmar smarta föddes dock betydligt tidigare, efter att Quins grundare och nuvarande vd Anirudha Surabhi råkat ut för en allvarlig cykelolycka under sin college-tid i London.
– Jag vaknade upp först på sjukhuset, säger Ani. Eftersom olyckan skedde på en trafikerad led så hittades jag lyckligtvis ganska snabbt, och den person som hittade mig kunde tillkalla hjälp. Det fick mig att börja fundera på hur ny teknik skulle kunna användas för att tillkalla hjälp automatiskt vid olyckor. Med tiden utvecklade jag till och med ett eget testlabb på skolområdet, där jag kunde testa prototyper.
OLYCKA STARTSKOTTET TILL SAMARBETET
Flera år senare råkade en vän till Ani ut för en olycka. Vännen hade dock inte samma tur som Ani.
– Det tog nio timmar för räddningstjänsten att hitta honom, säger Ani. Till följd av detta är han delvis förlamad idag, och har svårt att prata. Det fick mig att återuppta mitt utvecklingsarbete från skoltiden. Det blev starten till samarbetet med Mips, och senare med Guardio.
Nawar kom i kontakt med Quin via Guardios samarbete med Mips, och hade det första mötet med Ani för ungefär ett halvår sedan i skrivande stund.
– När jag fick se hur Quins sensor fungerade, och hur tekniken kunde användas i hjälmar, var det i slutänden ett ganska enkelt beslut för oss att inleda ett samarbete, säger Nawar, Det var en bra ”match”, helt enkelt.
Idén med Quins teknologi är att tillhandahålla vad Ani kallar ”active safety”. Förutsättningen för detta är den smarta sensorn, som 1 000 gånger i sekunden registrerar och analyserar de rörelser/krafter som hjälmen utsätts för i tre dimensioner. Vid krafter som kan vara skadliga kan hjälp automatiskt tillkallas till platsen med hjälp av användarens mobiluppkoppling.

Data från hjälmen kan också användas för att besvara frågor som: Vilka krafter har påverkat användaren under olycksförloppet? Rör det sig om en fallolycka, eller har användaren träffats av ett fallande föremål? Hur allvarlig kan olyckan förväntas vara? Hur lång tid har passerat sedan olyckan? Och kanske framför allt, var befinner sig den olycksdrabbade? Information som kan vara helt avgörande för att den olycksdrabbade ska få rätt sorts hjälp, och få den så snabbt som möjligt.
– Det är viktigt att påpeka att detta inte är en ”standardsensor”, utan en sensor som är framtagen specifikt för att mäta de här krafterna, säger Ani.
Som användare kan du ställa in hur hjälmen ska agera, och vem som automatiskt ska kontaktas vid ett olycksfall: ambulans, räddningstjänst eller kanske den säkerhetsansvarige på företaget.
Användaren kan också välja att avbryta hjälmens nödsignal, om användaren bedömer att läget är under kontroll.

Men Armet PRO kan göra mer än så, även innan olyckan är framme. Som exempel kan en arbetsgivare med hjälp av den tillhörande appen, ställa in så kallade ”safe zones” för personalen, liknande de ”geo fences” som finns för spårbara verktyg/fordon.
Om ett arbetslag till exempel ska arbeta i en riskfull miljö som en tunnel eller en gruva, kan hjälmen ställas in för att larma om inte samtliga i arbetslaget är tillbaka från arbetsplatsen på utsatt tid, om någon avviker från området, eller om någon inte rört sig på lång tid. Det är också möjligt att följa hur en användare har rört sig över tid.
En funktion som tillkommit som ett direkt resultat av samarbetet mellan Guardio och Quin är möjligheten för användaren att själva larma manuellt vid en olycka. Säg till exempel att användaren skadat benen och inte kan röra sig, men inte slagit i huvudet. Då kan användaren tillkalla hjälp genom att knacka fyra gånger på hjälmen.
Viktigt att påpeka är dock att Armet PRO fortfarande är under utveckling. Inför den skarpa lanseringen finslipar Guardio och Quin i skrivande stund parametrar som passform, komfort, ventilation och miljöval, samt hur mjukvaran/appen ska fungera.

Ett viktigt steg i den processen är att testa hjälmen på arbetsplatserna. Ett företag som testat hjälmen i sin verksamhet är Veidekkes dotterbolag Arcona.
– Vi strävar alltid efter att arbeta nära våra slutanvändare, säger Nawar. En fördel med Arcona är att de redan använde den befintliga Mips-hjälmen [Armet] på sina arbetsplatser, och därför hade idéer om hur hjälmen kunde utvecklas. Vi har fått feedback om allt från hur hjälmen sitter till vilken typ av data som är mest relevant för kunderna, och i vilka projekt datan skulle kunna användas.
Några praktiska frågor till Nawar som avslutning, plus lite framtidsspaning.
Vad kommer Armet PRO att kosta, jämfört med en standardhjälm?
– Någonstans runt 600 kronor mer än vår befintliga Mips-hjälm Armet, är den prisbild vi räknat på.
Har ser ni på samarbetet med Quin framöver?
– Från vårt perspektiv är det ingen tvekan om att Quins sensorteknik kommer att användas inom fler områden. Troligtvis kommer vi att kunna kommunicera flera produkter 2025. Redan under Q1 kommer vi till exempel att lansera Guardios första egna andningsskydd, en hel ansiktsmask med en sensor från Quin som kan mäta användarens andning, och slå larm automatiskt om användaren till exempel börjar hosta, eller slutar att andas.
Armet PRO kommer enligt Båstadgruppen att lanseras 2026.
FLER REPORTAGE
VISA FLER






