Nypremiär för DEMCON

Nypremiär för DEMCON

Inte en dag för tidigt! Efter två inställda event och sammanlagt fyra års uppehåll kunde ”branschens rivigaste mässa” DEMCON äntligen slå upp portarna igen. Inframässan i Upplands Väsby var som vanligt platsen.

24–25 november var datumen som proffs inom områden som håltagning, rivning, slipning och polering av betonggolv, återvinning av rivningsrester, sanering och vattenbilning hade bockat av i kalendrarna.

Här nedan kan du ta del av ett urval heta produkter från DEMCON 2022.


Husqvarna hade inte oväntat en av mässans större montrar, där man bland annat visade upp en serie nya H-klassade stoftavskiljare, både för nät- och batteridrift. På bilden: Marcus Halén med modellerna DE 110 S, DE 110 i och DE 120.

Tyrolit, som 2019 firade 100 år som företag, hade bland annat med sig ett nytt torrkapningssortiment. Det mest anmärkningsvärda med klingorna, förklarade Walter Sund (bilden) på klockren norska, är att de kommer med Tyrolits SiLENT-teknik, vilket innebär att de är upp till 50 procent (10 dB) tystare i drift än jämförbara produkter.

Milwaukees portabla MX FUEL-strömkälla MXF PS-602 kanske du känner igen? Åtminstone om du läser DMH regelbundet. Här snackar vi om 3 600 watt maxeffekt, 1 800 watt kontinuerlig effekt och ren sinusvåg – och möjlighet att driva allt från stora maskiner till känslig elektronik. 

Två tillbehör i ett. Moa Ranggård och Antti Åman från BROKK visade bland annat upp nya gripsågen BGS 15, en mångsidig maskin som även kan användas som kallkapsåg för metallrör med en diameter upp till 200 mm. På bilden är BGS 15 monterad på rivningsroboten BROKK 110.

Mycket kraft per viktenhet. Svenska tillverkaren Pentruder visade bland annat upp väggsågar och håltagningsutrustning.

Rengör och avkalka armeringsjärn, utan mikrosprickor. Kjell Isaksson med Aquajets vattenbilningsrobot Aqua Cutter 750V, en maskin som tagits fram för tuffa betongborttagningsuppgifter som renovering/reparation av större strukturer som broar och vägar.

Helautomatisk kapning! Oscar Borgenhede (vänster) och Thomas Meijer från Hilti med väggsågen DST 10-CA, på bilden utrustad med Hiltis klingskydd DS-BG 80f. Tack vare funktionen Hilti Cut Assist startar sågen automatiskt när den känner av ytan, och optimerar därefter hastighet, växel och vattenflöde under arbetet, till och med vid kapning av armeringsjärn.

Full fart i JLM-gruppens monter där det bjöds på spännande nyheter från de tre varumärkena Jerneviken, Levanto och Midhage.

Bensin- eller hydrauldrift? Hos ICS är det bara att välja. Till höger: ICS 695 XL Force 4 PowerGrit med 40 cm svärd, den kraftigaste bensindrivna kedjesågen i ICS sortiment. Till vänster: hydrauldrivna ICL 890 30l/m Powergrit XL med 38 cm svärd. Båda riktigt bra alternativ när det kommer till jobb som kapning av rör i gjutjärn, PVC- eller HDPE.

Klart man är på bra humör när man kan jobba batteridrivet med samma kraft och prestanda som likvärdiga bensindrivna maskiner. Karl Ågren med Husqvarnas nya, batteridrivna kapmaskin K 1 PACE, som kommer med ett maximalt kapdjup på 145 mm. Kanon för jobb som betongrör eller trädgårdsplattor i betong och betonghålsten.
SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER