Nordbygg 2016

För dig som inte hann besöka Nordbyggmässan kommer här ett axplock på några av nyheterna som presenterades. Som vanligt lockade mässan till sig branschfolk från hela landet och totalt kom det över 50 000 personer under fyra dagar. Du kan läsa ännu mer om Nordbyggmässan i nästa nummer av DMH – Den Moderna Hantverkaren, som kommer ut den 21 april.
Nordbygg 2016

Dold trallinfästning

AerfastMikael Leppänen på Aerfast demonstrerar Camos nya infästningssystem för dolda infästningar i bland annat trallvirke. Placera skruvarna i varsin ände om skruvmallen och sedan är det bara att sätta biten mot skallen och trycka på gasen. Skruvarna skråas in i sidan av materialet och tack vare en borrspets som fräser sig igenom virket blir det ingen spickbildning. DMH återkommer med en test av infästningssystemet i vårt tralltema som kommer ut i maj.

Exakt temperatur

SievertDet gäller att ha fullt fokus om du ska få en stark och hållbar fog. Sieverts värmeverktyg DW3000 är anpassad för bland annat tak- och golvarbetare. Verktyget är kolborstfritt och graderna går att ställa från 100 till 600 grader. Jimmy Oddbratt som är med på bild låter hälsa att han finns på Facebook.

Effektiv och vibrationsfri metallbandsåg

MidhageTack vare omvänd rotationsriktning och en motor som inte är placerad vid handtaget ska du både få en effektivare och nästintill vibrationsfri metallkapning. Maxkapaciteten är 120 millimeter men än mer imponerande är att du kan få fram lövtunna metallsnitt på bara 0,4 millimeter. DMH var på plats när Ulf Berg på Midhage kapade fram beviset.

Årets bästa produktnyhet!

KlimatvinnareLudvig Jonson på Klimatfabriken tog emot Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste produktnyhet. Produkten heter Klimat 7 och är både en badrumsfläkt och värmeförflyttare med sju fläktar i en.

Kolborstfritt från Makita

Makita2Man ska aldrig vara nöjd! Trots att Makita vann DMH:s borrskruvdragartest i 10,8-voltklassen för ett par månader sedan lanserar de en uppdaterad och kompaktare version med kolborstfri motor. Fredric Hjalmarsson på Makita berättar även att de i fortsättningen kommer att utrusta alla sina batterier med batteriindikatorer efter att ha fått nedslag i DMH:s tester. DMH ger tummen upp för det!

DNA-skydda dina verktyg

StöldskyddMed ett ”pennstreck” och en dekal kan du klara dig från klåfingriga kleptomaner. Varje tub med osynlig färg är personlig och registreras i ett DNA-register som sedan kan spåras till ägaren om till exempel verktygen blir stulna. Färgen innehåller ett tjugotal mineraler och enligt Stefan Johansson på Smartwater finns det fem miljarder olika kombinationer som de kan blanda fram för att få unika sammansättningar.  Med på köpet ingår även dekaler som du kan sätta upp för att berätta att din verktygsarsenal är DNA-MÄRKT!

Fogskum på karmen? Lugn, det löser sig!

RelektaHar du varit för ivrig att torka bort fogskummet innan det har hunnit härda? Tidigare har rakblad eller slipning med ommålning varit det enklaste alternativet för att åtgärda problemet. Men nu lanserar Relekta ett flytande och miljövänligt medel som du stryker på och därefter låter verka från några minuter till ett dygn innan du torkar bort det från materialet. Utöver fogskum klarar medlet även att lösa upp rester från siliconfogar som man försökt avlägsna från till exempel kakel eller klinker. DMH återkommer med ett test inom kort om medlet fungerar då vederbörande har tio år gammalt och fasthärdat fogskum på några dörrkarmar.

Milwaukee skjuter skarpt!

MilwaukeeDen som väntar på något gott väntar ofta för länge… Men orkar du vänta till efter sommaren kan du lägga vantarna på två nya batteridrivna spikverktyg från Milwaukee. Den ena är en spikpistol och den andra en dyckertpistol. Båda maskinerna är kolborstfria och går i lätt tungvikt, det vill säga 18-voltklassen.

Smartare business

RoomserviceJohnnie Krigström och Mattias Särnholm passade på att rekryterade nya medlemmar till deras tjänst Vi byggare och Vi målare. Som medlem får du tillgång riktigt vassa leverantörsavtal hos bland annat utvalda bygghandlare och bensinbolag.

Screw cancer

Arvid NilssonFöretaget Arvid Nilsson har sedan decennier skänkt pengar och varit engagerade i cancerforskning. Inför Nordbyggsmässan lät de designduon Lundbladbaldal ta fram ett armband som ska säljas för att finansiera kampen mot cancer. På mässan hade besökarna möjlighet att designa sitt egen variant, men DMH fegade ur och lät Gisela Nordlin på Arvid Nilsson lägga muttrarna i rätt ordning på DMH:s armband.

CMC

CMCUlf Charlez visade upp CMC:s senaste gipshiss som kan vinklas i 65 grader och klarar höjder ända upp till 4,20 meter. De kedjedrivna hissarna tillverkas i Varberg.

Skjut först och ångra sedan

ITWPaslodes spikpistol IM90 borde inte vara helt okänd ute hos Sveriges hantverkare. Att den skjuter spik kanske alla redan har förstått, men du kan även mata maskinen med bandad trallskruv. Trallskruven är en utvecklad variant av ”trallex” som DMH testade för sju år sedan. Principen är att du kan skjuta ned den och skruva upp den. Numera heter den Nailscrew och är försedd med en större skruvskalle och finns i dimensionerna 2,8×50,65,75 mm. DMH kommer med en mer utförlig beskrivning i vårt tralltema som kommer ut i maj. Håkan Nystedt på ITW på bild.

Festool

FestoolFestool har alltid varit kända för deras sänksågar, men nu lanserar de även en batteridriven cirkelsåg på 18 volt. Sågen har en borstfri motor och klarar tjocklekar på material upp till 55 millimeter berättar Marcus Pettersson på Festool.

DMH VAN

DMH Van 2DMH Van stod uppställd under hela Nordbygg för att sedan auktioneras ut live direkt på mässan. Det fullproppade bilen drog till sig många blickar hos besökarna. Alf Sjöberg på IV Produkter ropade hem bilen för 400 000 kronor plus moms. På bilden är Per-Erik Magnusson från samma företag. Vi kan även gratulera Prostatacancerförbundet som DMH skänkte 20 procent av intäkterna till, det vill säga 80 000 kronor.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.