Medelhavets bästa

Reseredaktionen listar sina fem största favoriter just nu: Revansch för några klassiska orter, debut för några andra. Boka redan nu, imorgon kan det vara för sent.
Medelhavets bästa

Naxos, Grekland
Har du fått hugg på en medelålders kvinna och vill ta förhållandet till nästa nivå? Endast en sak återstår att göra: Bege dig till grekiska Kykladerna. Köttsligt umgänge kommer garanterat hamna på menyn, om inte annat så för att hon inte kommer att åka därifrån utan att ha fått hela Mamma Mia!-upplevelsen. Se bara till att jaga bort alla utmärglade strandpojkar, så ska nog allt gå vägen. Preventivmedel är att rekommendera för säkerhets skull så att Mamma Mia!-nivån ändå hålls inom rimlighetens gränser och inte urartar i komplicerade faderskapsmål. Naxos, hur som helst, är och förblir juvelen i Kykladeras tiara, där vackra stränder varvas med spektakulär miljö och en stadsbild som inte förändrats nämnvärt sedan Jesus klämde sina första pormaskar.

Mallorca, Spanien
MallorcaMallorca var för bara två decennier sedan omslagsort för allt som var fel med massturismen, förutsatt att man inte var sjutton år, oskuld och beredd att gå till avsevärda längder för att tillskansa sig större erfarenhet, kosta vad det kosta ville (klamydia, bland annat). Man tycks ha ansträngt sig rejält för att strama upp sig och att höja standarden till något som passar även dig som inte tågluffat hit. Palma, själva huvudstaden, är idag fullt representabel ur hänseenden som kost, shopping och kultur, och den första turistvågens betongbunkerhotell har ersatts av logi i alla prisklasser från det mysiga och intima till det eleganta och lyxiga. Du nostalgiker som vill kulturturista och se ön som den kunde se ut på 80-talet beger dig förslagsvis till Magaluf, där du än idag kan ta fina bilder av brittiska grabbgäng uniformt iklädda plumpa t-shirts som kräks på öppen gata mitt på blanka förmiddagen.

Sardinien, Italien
SardinienEn ständigt överhängande risk för Italienresenären är att bli hänvisad till en trång bit sand i vattenbrynet där en solstol placerad med bästa tänkbara utsikt över armhålan på en tatuerad ryss med gulkätting och Speedos kostar hutlösa summor, och där drinkmenyn är rena rama hånet både till innehåll och prissättning. Sardinen har kringgått detta problem genom att ha så många stränder att dylik näringsverksamhet inte är rimlig ens för den mest samvetslösa lokala entreprenören. Här finns plats för alla, och gott om det. Du som vill ha svenskt kaffe på hotellet kommer få ditt lystmäte i väletablerade turiststäder som centralorten Alghero, och du som vill känna utforskarkänslan hyr bil och beger dig till den mer orörda södra delen.

Provence, Frankrike
Avant l'orageFå turistområden är lika välbeprövade som Rivieran, och gammal är – som det heter – äldst. Här hittar du därmed allt som den moderne turisten kan begära, tillhandahållet av någon vars familj tillhandahållit just det i generationer: Vin, god mat, välkrattade stränder och poolhäng som än idag håller världsklass. Du flyger enkelt och smidigt till Nice, hyr där förslagsvis ett fordon av önskvärd sort, och är därmed tämligen flexibel även efter att du nått din slutdestination. Detta är extra bra med tanke på att den som fått sin föreskrivna soldos kan fördriva resten av vistelsen med allsköns dagsutflykter.

Madeira, Portugal
MadeiraOm du är sugen på att undvika sällskap av den övriga turisthorden gör du lämpligtvis precis tvärtom mot vad det gör: Istället för att resa till Madeira under vintern gör du det under sommaren. Faktum är att det vid närmare besiktning är oklart hur det alls kommer sig att Madiera blivit en sådant klassiskt vinterresmål för den svenske soldyrkaren: Klimatet är utmärkt även på sommaren, och då man får flyga reguljärt till Lissabon snarare än direkt med charter så blir det som sagt mer armbågsutrymme såväl på strand som på restaurang som på dansgolvet. Under juli, augusti och september ligger medeltemperaturen kring 26 behagliga grader. Ögruppen är känd för det starkvin som bär samma namn. Observera att det alltså rör sig om ett starkvin, vi repeterar, starkvin, så kom inte till oss och klaga efter att hela

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER