Jag vill campa i Europa!

Är den mobila bostadslösningen redo inför sommarsäsongen? Vi listar en handfull av Europas bästa campingplatser.
Jag vill campa i Europa!

Möns Klint, Danmark
Den familj som fått barn i tron om att detta är en välsignelse bara för att inse att det är en vansinnigt tidsslukande och energikrävande dito kan få viss avlastning på danska Mön, en ö belägen mellan Falster och Själland. Klinten syftar på de kalkstensklippor som reser sig brant från öns lilla flintbeströdda strand, och där den tursamme kan hitta spännande fossil eller kanske rentav en bärnsten. Det är företrädesvis en semester präglad av fysisk aktivitet, då trapporna upp och ner för klipporna tar ut sin rätt. Dagliga strandletarexpeditioner för barn arrangeras, och vila ut kan man göra i öns så kallade Geocenter, som bland annat visar dinosaurierelaterade filmer i 3D. Cykling kring ön är att rekommendera, och den äventyrlige kan även boka guide för trädklättring.

Crystal Palace, Storbritannien
Europa1.4Britterna är, väderleken till trots, några av Europas mest entusiastiska husbils- och husvagnsentusiaster, till ständig irritation för mer fartglada ekipage som trafikerar de pittoreska småvägarna där omkörning inte alltid är genomförbart med livhanken i behåll. Landet är därmed smockfullt med campingplatser, och här finns någonting för alla, oavsett om man föredrar vindpinad isolering eller lummiga sagolandskap. Mindre känt är att man även kan få storstadspuls. Crystal Palace – en gång hemvist för Tomas Brolin i slutet av sin karriär som fotbollsspelare – ligger i södra London, och du kan njuta av en välskött campingplats med alla faciliteter du kan begära, samtidigt som du har en timmes bussresa in till stadskärnan. Själva Crystal Palace, om någon undrar, var en enorm glasbyggnad uppfört för 1851 års världsutställning, som dock brann ner 1936.

Alpencamp Kärnten, Österrike
Europa1.3Österrikiska Kötschach-Mauthen erbjuder spektakulär utsikt över omgivande alptoppar. En perfekt plats för camping, med andra ord, och mycket riktigt har man här skapat en av kontinentens allra förnämsta dito. Den hurtige ger sig ut på de många vandringslederna med eller utan guide, för att avsluta dagen med att mjuka upp stramande muskler i den bastu eller ångbad som tillhandahålls av anläggningen, kanske kompletterat med ett dopp i den å som flyter genom lägret. Trangiaköket kan man med gott samvete lämna hemma eftersom här finns inte bara en välsorterad restaurang, utan även en pizzeria. Du som tröttnat på att beundra horisonten kan passa på att ge dig ut på forsränning.

Canonici di San Marco, Italien
Europa1.5Trött på att vakna med ryggskott med fukt rinnande nedför väggarna? Ställ av fordonet för en stund och upplev camping så som gudarna tänkt sig den: I stora, lyxiga och fullt möblerade safaritält en och en halv mil från Venedig. Kroniskt salongsberusad på ginbaserade cocktails kan du släntra runt som en kolonialbaron under förrförra seklet, innan du dråsar ner i din tyllklädda himmelsäng, förutsatt att du inte förväxlar den med ditt eget badkar, och då är det säkrast att ligga kvar. Barnen har gott om ytor att göra kaos på, och den som vill bese Venedig har behöver bara stå ut med tjugo ynka minuter på kommunaltrafiken.

Baumgefluester, Tyskland
Europa1.2Trött på livet? Känns det som att du gjort allt och att endast repriser återstår? Pröva då att bo i en sorts överdimensionerad skokartong med golvvärme, uppställt på stålben fyra meter över marken i en trolsk tysk skog. Du behöver inte heller bege dig speciellt lång: Baumgefluester befinner sig vid nordsjökusten, en resa du klarar utan Autobahn. De omkringliggande skogarna erbjuder massvis av aktiviteter, från klassiker som promenad eller cykeltur till mer okonventionella alternativ som repvägar bland trädtopparna trettio meter över marken. Den vattenglade kan plaska av hjärtats lust i sjön Zwishenahner som ligger alldeles runt knuten.

SKRIVEN AV
Niklas Natt och Dag
Värnpliktig fänrik, filosofie kandidat, kuverteringsmaskinsoperatör (nattskift), reporter, redaktör, seniorredaktör, chefredaktör, frilans, konsult.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.