Fuktsäker källare på 4 dagar

Färdig källare, med bottenplatta, väggar och bjälklag på totalt fyra dagar. Om man får tro västsvenska Lättklinker Betong AB så har de med sitt byggsystem ”Värmekällaren” den mest snabbyggda och fuktsäkra källaren på marknaden.

Konceptet Värmekällaren är anpassat för i första hand källare och suterrängvåningar till småhus. Det byggs upp av tre prefabricerade delar – bottenplattan Termogrund, LK-väggar och LK-bjälklag. Det tar bara fyra dagar att bygga en vanlig källare och det spelar ingen roll om det regnar eller inte.

Lattklinker1_872

Konceptet Värmekällaren finns med ytterväggar avsedda för placering både under och ovan mark

Till Värmekällaren finns ytterväggar avsedda för placering helt eller delvis under mark men också fasadväggar avsedda att vara ovan mark. Alla ytterväggar levereras fullisolerade och med färdiga fönster- och dörrhål med mått efter kundens ritningar. Det finns också innerväggar och lägenhetsskiljande väggar om man har krav på bättre ljuddämpning.
Bjälklaget över källaren finns i två varianter; ett massivt bjälklag med slät undersida och ett som är speciellt installationsvänligt då det är format som ett upp och nervänt U. Det bjälklaget heter Kontur. Ovansidan på båda bjälklagen är slät och färdig för pågjutning om man vill ha golvvärme.
Kunder som vill kan självklart få gjuta bottenplattan själv, påpekar Anders Nihleen, säljare på Lättklinkerbetong AB.

källare872x500

Kunden kan välja att antingen gjuta bottenplattan själv eller beställa jobbet.

– Då kommer vi och monterar väggarna och lägger bjälklag. Väggarnas utsida är försedda med vattentät betong när de levereras, så man behöver inte putsa dem på plats och kan fortsätta arbetena direkt utan att behöva vänta på bra väder. Det kan du inte om du murar på plats.

Lattklinker5_872

Väggarnas utsida är försedd med vattentät betong.

Anders Nihleen kallar konceptet Värmekällaren för en ”idiotsäker lösning” när det gäller risken för fuktskador:
– Vi utgår från ett slätt makadamlager som vi lägger 10 centimeter cellplast på. På det lägger vi sulor som är 60 centimeter breda och 20 centimeter tjocka under ytterväggar och bärande väggar. På dem lägger vi ett fribärande golvbjälklag. Det blir som en minikrypgrund. Under grunden är det 28 centimeter isolering av cellplast.

Lattklinker3_872

Under grunden läggs ett 28 cm tjockt lager cellplast.

Lattklinker4_872

Bjälklaget finns i en installationsvänlig variant, med U-formad undersida.

– Golvbjälklaget ligger inte ända ut utan vi lämnar cirka 40 centimeter på den 60 centimeter breda sulan och där ställer vi ned källarens ytterväggar, som alltså står 24 centimeter under källargolvet. Så vattnet har ingen möjlighet att rinna upp på bottenplattan eftersom den ligger 24 centimeter högre upp. Därav får vi aldrig några vattenläckage på golvet.

Varmekallaren1_872

Vatten som letar sig in på betongsulan kan inte nå golvbjälklaget eftersom detta ligger 24 cm ovan bottenplattan.

Lattklinker6_872

Färdig källare på fyra dagar – snabbast i branschen?

En bidragande faktor till den korta byggtiden är att allt på byggelementen är ingjutet och förberett när de monteras upp på byggplatsen.

– Vi gjuter in de eldosor och tomrör som kunden vill ha redan på fabriken eftersom vi ser till att få en elritning. Så du behöver inte stå på bygget och hålla på med de anpassningarna. Allt är klart.

Och priset är också ytterst förutsägbart för kunden, försäkrar Anders Nihleen:

– Genom bygglovsritningen vi får av kunden så kan vi tala om vad det kommer att kosta. Kunden får ett fast pris – konstruerat, tillverkat, transporterat och monterat. Och alla de momenten gör vi med egen personal. Lättklinkerbetong har även egna lastbilar för materialtransporterna:

– Fördelen med att göra allt med egen personal är att vi får järnkoll på hela processen. Det och att vi har funnits i 80 år och har mycket bra ekonomi är ju mycket viktigt för kunderna, avslutar Anders Nilen.

Detta reportage är en del i vårat Temanummer Betong i DMH 3-2017. Vill du läsa hela Betongreportaget kan du göra det här.

SKRIVEN AV
Pierre Kjellin

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.