Exoskelett till hösten?

Exoskelett till hösten?

Hur känns det att använda ett aktivt exoskelett? Som enda representant från branschmedia var DMH på plats på Solvalla utanför Stockholm i mitten av maj, när Festool visade upp nya ExoActive för ett 30-tal särskilt inbjudna yrkesproffs inom områden som måleri, bygg och konstruktion.

Du som inte var upptagen med viktigare saker under biologilektionerna back in the days känner kanske igen begreppet exoskelett från djurriket. Till skillnad från ryggradsdjur/däggdjur (människan inkluderad) har leddjur som insekter, spindeldjur, kräftdjur och sköldpaddor skelettet utanför kroppen och de muskler som styr det.  

När det kommer till exoskelett som tagits fram som hjälpmedel för användare inom yrkesområden som bygg och industri så skiljer man på aktiva och passiva modeller. Passiva exoskelett använder mekaniska fjädersystem, skenor eller vikter för att ge avlastning vid tunga och/eller repetitiva lyft och för kroppen påfrestande rörelser. Hit hör till exempel Hiltis exoskelett HA EXO-O1 som lanserades 2021. 

Ett aktivt exoskelett, som Festools ExoActive, använder en liten assisterande motor för att uppnå samma effekt – och är således beroende av ett batteri. 


Till skillnad från passiva exoskelett, som använder mekaniska fjädersystem, skenor eller vikter så jobbar ExoActive med en assisterande motor som drivs av ett 18V-batteri. 

Det finns även mjuka exoskelett. Ett exempel är svenska Bioservos Ironhand, världens första aktiva, mjuka exoskelett för handen, som vi skrev om i DMH redan 2020. 

FEM NIVÅER AV STÖDEFFEKT

ExoActive, som drivs av ett 18V-batteri, är primärt framtaget för att assistera användare vid arbete utfört med armarna framför/ovanför överkroppen, uppgifter som målning, tapetsering och montering av gipsskivor till exempel. 


Hur mycket assistans behöver du? På ExoActive kan effekten, alltså hur mycket exoskelettet hjälper till med, ställas i fem steg via fjärrkontroll.

ExoActive är lika lätt och bekvämt att bära som en normalstor ryggsäck. Under Festools genomgång var många av proffsen också imponerade av hur smidigt och intuitivt exoskelettet var att ställa in för olika användare och kroppsstorlek. 


Hur lång är du? Robert Reiskog på Festool visar de smidiga inställningarna på ExoActive. På några minuter är du klar att börja använda enheten.

Känns riktigt bra! Den allmänna uppfattningen var att ExoActive kändes oväntat bekvämt och naturligt att använda. Efter några minuters ”invänjning” är det nästan så att du glömt bort att du har exoskelettet på dig.

En fördel är också att alla textil- och remdelar är avtagbara, utbytbara och tvättbara.

Med exoskelettet väl på plats har du två huvudsakliga inställningar att jobba med. Arbetsområdet till att börja med, där tre alternativ finns att tillgå, beroende på uppgift: arbete från höften och uppåt, arbete från bröstet och uppåt samt arbete ovanför huvudet. 


ExoActive är primärt framtaget för arbete utfört med armarna framför/ovanför överkroppen, som till exempel målning, tapetsering och montering av gipsskivor. Foto: Festool.

Nästa steg är effekten, som kan ställas i fem steg via fjärrkontroll. Kort sagt, hur mycket vill du att ExoActive ska hjälpa till? Beroende på nivå kan exoskelettet avlasta axlarnas främre muskulatur med upp till 30 procent, motsvarande en kraft på upp till 50 N per arm. 


Målaren/tv-profilen Johnnie Krigström, känd från produktioner som Roomservice och Sofias änglar, testade ExoActive tillsammans med väggslipen LHS 2 225 EQI Plus. 

Så till ”the money question”: Hur känns då ExoActive att använda? Förvånansvärt bekvämt, naturligt och användarvänligt, är det korta svaret – en uppfattning som även delades av merparten av yrkesproffsen. Bara efter några minuters ”invänjning” är det nästan så att jag glömt att jag faktiskt har på mig ett exoskelett, även då jag testar rörelser med olika handverktyg, inklusive en fullstor väggslip. 

Så är det bara att klicka hem ett exemplar nu?
Inte riktigt.

Idén är nu att ExoActive ska testas/utvärderas av yrkesproffsen under sommaren och tidig höst, för att sedan komma ut på marknaden ”under senhösten 2023”. Enligt uppgift kommer priset då att ligga på omkring 30 000 kr + moms. 

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER