Exoskelett – hur är de att använda?
Exoskelett har du säkert hört talas om vid det här laget. Kanske har du till och med testat någon modell? Men hur är de egentligen att använda? Och för vilka arbetsuppgifter lämpar de sig bäst? DMH har träffat fyra yrkesproffs som använder exoskelett på jobbet.
Låt oss vara ärliga. Fram tills för bara ett par år sedan var blotta tanken på att använda exoskelett för vanliga arbetsuppgifter som målning, slipning, riving och diverse installationer inget annat en utopi för det stora flertalet hantverkare. Något som nämndes halvt på skämt, i samma andetag som Transformers eller Terminator.
Det är det förvisso fortfarande, för många. Men allt fler yrkesproffs har också börjat inse de stora fördelarna med att använda dem, och numera finns också exoskelett på marknaden som inte bara är effektiva och användarvänliga, utan även överkomliga i pris.
Enkelt uttryckt är ett exoskelett ett hjälpmedel som spänns fast på kroppen, och därefter assisterar kroppen att utföra olika typer av rörelser, vanligtvis främst sådana som belastar leder och muskler mest. Arbete med armarna över axelhöjd är ett skolexempel.
PASSIVA OCH AKTIVA EXOSKELETT
Man skiljer också på passiva och aktiva exoskelett. Ett passivt exoskelett, som exempelvis Hiltis EXO-S, använder mekaniska fjädersystem, skenor eller vikter för att avlasta kroppen. Ett aktivt exoskelett, som Festools ExoActive, använder små, batteridrivna motorer i samma syfte.
Ytterst är valet till mångt och mycket en fråga om tycke och smak, och beroende på vilka arbetsuppgifter du utför på jobbet. Men att exoskelett har stor potential, och rent av kan vara något av en game changer för vissa, det behöver du bara gå till de som faktiskt använt dem för att bli varse.
Innan vi pratar med några av dessa yrkesproffs, låt oss först ta en titt på vad som finns på marknaden i dagsläget, och vad som skiljer de olika modellerna åt.
HILTI: EXO-S/EXO-T
Hilti var tidiga på bollen med sitt passiva exoskelett EXO-01, som utvecklades i samarbete med det globala biomekanikföretaget Ottobock, och lanserades redan 2020.
Hösten 2023 lanserades uppföljaren, EXO-S, ett exoskelett som inte bara assisterar användaren bättre än föregångaren, utan framför allt är betydligt lättare för användaren att ta på sig och justera.
EXO-S använder en smart, mekanisk kabeldragningsteknik för att, vid arbete med armarna över axelhöjd, förflytta belastningen till höfterna, vilket avlastar axlarna med upp till 60 procent.
En uppenbar USP hos EXO-S är vikten. Det väger nämligen bara 2,4 kg, vilket kan jämföras till exempel med Festools aktiva exoskelett ExoActive, som väger nästan det tredubbla (7,0 kg). En efterfrågad förbättring från föregångaren EXO-01 är också möjligheten att lägga till ett nackstöd.
BATTERIDRIVEN VERKTYGSKRAN
Så sent som i våras lanserade Hilti också EXO-T, en batteridriven verktygskran med fällbar stödarm och aktiv viktfördelning för tyngre handhållna verktyg som slagborrmaskiner och bilningshammare upp till 17 kg.
Inget ”traditionellt” exoskelett förvisso, men principen är densamma – att avlasta armar och axlar vid tunga, repetitiva arbetsuppgifter som rivning, borrning och håltagning, där verktygsvikten i sig utgör en stor del av belastningen.
FESTOOL: EXOACTIVE
Våren 2023 befann sig DMH, tillsammans med särskilt inbjudna yrkesproffs, representanter från branschmedia och en och annan tv-kändis, på Solvalla travbana utanför Stockholm där Festool rullade ut ExoActive, ett aktivt exoskelett med assisterande motorer, drivna av ett 18V-batteri.
En fördel med ExoActive, som primärt är framtaget för att assistera användaren vid arbete med armarna framför/ovanför överkroppen, exempelvis målning, slipning, tapetsering och montering av gipsskivor, är att det är lätt att ta på sig, justera efter användarens kroppsstorlek och anpassa efter arbetsuppgiften. Just användarvänligheten var också någonting som DMH kunde konstatera då vi testade det.
Med ExoActive har du två huvudsakliga parametrar att jobba med. Arbetsområdet till att börja med: arbete från höften och uppåt, arbete från bröstet och uppåt samt arbete ovanför huvudet. Utöver detta kan effekten, det vill säga hur mycket assistans exoskelettet ska tillhandahålla, ställas i fem steg. Beroende på nivå kan exoskelettet avlasta axlarnas främre muskulatur med upp till 30 procent, motsvarande en kraft på 50 N per arm.
MAFELL: BIONICKBACK BB-1
Sedan något halvår tillbaka erbjuder även danska Mafell ett passivt exoskelett. Det lättaste på marknaden dessutom (1,3 kg). Och tveklöst det med coolast namn. BionicBack BB-1 använder precis som Hiltis exoskelett EXO-S ett mekaniskt, justerbart system för att avlasta kroppen – men är snarare avsett som ett stöd för ländryggen, till exempel vid lyft och förflyttningar, än för axlar och armar.
Enligt Mafell ska BionicBack BB-1 kunna avlasta ryggens muskulatur med upp till 60 procent, och minska den upplevda tröttheten i samband med specifika arbetsuppgifter med upp till 84 procent.
BIOSERVO: IRONHAND
Men om du har problem med tennisarmbågsliknande symptom? Eller trötthet efter verktyg som kräver greppstyrka? Då kan svenska Bioservos patenterade lösning Ironhand, vars 1.0-version version lanserades redan 2019, eventuellt vara vad du letar efter.
Med Ironhand, som enklast kan beskrivas som ett mjukt, aktivt exoskelett i form av en arbetshandske med sensorer, som hämtar kraften från ett ryggburet batteri via artificiella ”senor”, kan bäraren enkelt justera hur stor assistans systemet ska tillhandahålla, till exempel vid repetitiva arbetsuppgifter med manuella verktyg, eller applikationer som kräver greppstyrka – antingen med manuella knappar/reglage eller via den tillhörande appen.
Men hur är det då egentligen att använda de olika exoskeletten? Till vilka arbetsuppgifter kommer de bäst till sin rätt? Är det värt att investera i någon av modellerna till din verksamhet?
För att på kunna besvara de frågorna, och förhoppningsvis räta ut ytterligare några frågetecken kring den praktiska hanteringen, har vi pratat med tre stycken yrkesproffs inom olika verksamhetsområden, plus en uthyrare med god insikt i de projekt där exoskeletten används.
GÄSTRIKE FÄRGVERKSTAD
Kai Halminen, som driver Gästrike Färgverkstad, är målare med kulturmåleri som specialitet. Vanliga arbetsplatser är till exempel kyrkor, herrgårdar, museum och andra byggnader med krav på ”gammaldags” färg, och att arbetet som sådant ska vara tidstypiskt. Bland dessa kan nämnas Gävle teater, Järnvägsmuseet, Hofors Herrgård och Elite Grand Hotel Gävle.
– Rent arbetsmässigt är det väldigt likt vanligt måleri, säger Kai. De äldre färgerna är dock något tyngre att måla med, så man får jobba lite hårdare.
Sedan våren 2023 har Kaj använt Festools aktiva exoskelett ExoActive på jobbet, ett beslut som främst grundade sig på att diverse förslitningsskador begränsade hans förmåga att utföra vissa arbetsuppgifter.
– Jag har jobbat som målare sedan -84, och sysslat med kulturmåleri sedan -95, förklarar Kai. Med tiden har jag helt enkelt börjat bli sliten. Det känns i nacke och axlar, och jag har även haft en del problem med armbågarna. Störst problem jobbmässigt har det varit med dekorationsmålning, som är ett väldigt vanligt inslag i mitt arbete.
– Ju äldre jag har blivit, desto mer skakar mina armar då jag arbetar med dem ovanför huvudet. Med exoskelettet har jag inte längre problem med ostadiga händer. Det blir nästan som att kunna luta armbågen mot ett skrivbord, och det är inga problem att göra snirklar, böjar, rosor och andra fina detaljer.
Andra jobb där Kai använder exoskelettet är slipning av tak, och andra typer av målningsarbeten ovanför axelhöjd.
– Under förra året, då jag var sämre i ryggen, använde jag exoskelettet i princip hela tiden, oavsett vad för typ av jobb det handlade om. Både vid slipning, målning och fasader. På ett jobb målade jag takfötter och hängrännor. Då var det otroligt bekvämt att ha exoskelettet på sig. Man vart aldrig trött i armarna. I vanliga fall är det ju konstanta mikropauser som gäller vid den typen av jobb. I år, då jag stått mycket på järnvägsmuseum i Gävle och målat med småpenslar, har jag använt exoskelettet mindre.
Hur pass användarvänligt tycker du att exoskelettet är?
– Det svåraste, åtminstone för mig som är stel och har lite ont, är att få på sig det så att det sitter bra. Det vill man helst inte göra inför folk. Men när man väl kommit i det så är det inga större problem. Man skulle ju vilja ha någon form av ställning att hänga exoskelettet på, så att man bara kunde kliva in i det som en Iron man-dräkt.
Skulle du rekommendera exoskelett även för målare utan förslitningsskador eller andra problem?
– Absolut. Visst kan det hända att de yngre inom yrket tittar lite snett ibland. Men då försöker jag förklara att exoskelett också ett väldigt bra förebyggande hjälpmedel. Står du och nöter med stora slipmaskiner och armarna över axelhöjd, då kommer du förr eller senare få problem.
KI BYGGSERVICE
En annan entreprenör med erfarenhet av Festools exoskelett ExoActive, och av arbetsskador, är Ki Hong Um, som driver Ki Byggservice – ett Boråsbaserat enmansföretag som företrädesvis jobbar åt privatpersoner, men även gör jobb åt större byggfirmor vid behov.
Efter en axelskada som renderade en operation samt närmare ett års sjukskrivning, kunde Ki fortfarande känna av skadan vid vissa arbetsmoment, och beslutade sig därför att testa Festools exoskelett. Värt att nämna är också att Ki, utöver ExoActive, tidigare även använt Hiltis första exoskelett EXO-01.
– Jag har använt ExoActive till många slags jobb, säger Ki. Egentligen alla typer av jobb över axelhöjd. Att spika fasader med spikpistol till exempel, ett jobb där jag tidigare känt mig trött efter 20–30 min. Med exoskelettet kunde jag arbeta hela dagen utan längre pauser. Ett jobb som jag gjorde nyligen var att skruva glespanel och gipsskivor på ett 50 m2 tak. Med exoskelettet kunde jag göra jobbet klart utan att bli trött i axlar eller armar.
Hur tycker du det är att jobba med ExoActive, jämfört med Hiltis passiva exoskelett EXO-01?
– Hiltis passiva exoskelett är ju mycket lättare, och du kan använda det även i regnväder. Fördelen med ExoActive är att du kan ställa in hur mycket hjälp du behöver, och på vilket sätt exoskelettet ska hjälpa till. Jobbar jag med fasader, så kan jag till exempel välja att exoskelettet ska hjälpa till från bröstet och uppåt. Jobbar jag med tak så räcker det med från huvudet och uppåt.
Ett exoskelett kostar ju ändå en slant. Är det värt pengarna?
– För mig, absolut. Det händer att jag får just den frågan: Är det värt att köpa exoskelett? Många tycker ju att det är för dyrt, och kanske till och med att det är lite fånigt att använda. Jag brukar säga: Du kan tävla med mig att skruva gipsplattor i taket, så får vi se sen. Visst, ett exoskelett kostar en del. Men vad är viktigast, att spara de pengarna, eller att du håller dig skadefri på jobbet?
SKANSKA RENTAL
De passiva exoskeletten då? Som produktchef för Skanska Rental, ett av Sveriges tio största uthyrningsbolag, är Mirza Palislamovic och hans kollegor inte bara snabba att plocka in nya produkter. Man är också noga med att hämta in feedback från slutanvändarna. Är det en bra produkt eller inte? Är det någonting som behöver förbättras?
När det kommer till Hiltis nya, passiva exoskelett EXO-S, kommer den feedbacken främst från två nyligen slutförda Skanska-projekt i Malmö, ett konsertsalsbygge och ett radhusprojekt.
– En del av arbetet med konsertsalen var att installera plyfaskivor, två lager gips och sedan ett skensystem i taket, säger Mirza. Det är ett jobb med mycket borrning, upphängning och så vidare, där du egentligen jobbar med händerna ovanför axlarna hela tiden. Med Hiltis passiva exoskelett EXO-S kände sig killarna inte alls lika trötta efter arbetet som tidigare, samtidigt som arbetsmomenten också gick snabbare och smidigare.
På det andra projektet där EXO-S användes, radhusbygget, förekom bland annat en hel del spikande av takstolar samt installationer av paneler.
– Vi hade en kvinna på det projektet, som också var ganska kortväxt, säger Mirza. Det gjorde det utmanande att utföra vissa arbetsuppgifter. För henne var det en stor skillnad att använda EXO-S. Hon kände sig mycket starkare, och upplevde att uppgifter som tidigare varit svåra nu inte utgjorde några problem.
Byggbranschen är ju notoriskt trög. Har det varit svårt att få kunder att använda exoskelett?
– Alltför många tackar fortfarande nej till den här typen av produkter. Många tänker kanske att det ska få en sticka ut på bygget på ett negativt sätt. Över lag så tycker jag att betydligt fler borde testa exoskelett, egentligen för att typer av installationer som utförs med armarna ovanför axlarna.
Ni var tidiga på marknaden med att plocka in Hiltis första exoskelett EXO-01. Hur pass mycket bättre är nya EXO-S?
– Det är en stor förbättring, skulle jag säga. Framför allt är nya EXO-S mycket lättare att ta på sig och justera. Med den gamla modellen [EXO-01] fick vi alltid skicka ut någon som kunde vara med på plats och ställa in exoskelettet för användaren. Det behöver vi egentligen inte göra längre med EXO-S. Många gillar också det nya nackstödet, till exempel målare som målar tak.
LEEAB
Ett företag som redan hunnit använda Hiltis nya verktygskran EXO-T skarpt i verksamheten i flera månader är LEEAB. Det Härnösandsbaserade rivnings- och håltagningsföretaget fick nämligen det allra första exemplaret av EXO-T som levererades till kund från Hilti i maj/juni.
– Våra arbetsplatser har ju i princip alla vanliga arbetsmiljöfaror, från tunga lyft till vibrationer och damm, säger Leif Erlandsson, vd för LEEAB. Därför jobbar vi kontinuerligt med att se över maskinparken, och tittar hela tiden på lösningar som kan underlätta för personalen. När Hilti lanserade EXO-T, så var känslan direkt att det kunde vara ett passande hjälpmedel.
Till vilka arbetsuppgifter använder ni EXO-T på jobbet?
– Hittills har det varit uteslutande med våra bilmaskiner, och då för jobb som uppsågning av nya dörröppningar eller renovering av fasader. Över lag fungerar det väldigt bra, så länge du bilar rakt fram eller snett uppåt. Med EXO-T får du i princip bort hela maskinvikten, och kan fokusera fullt ut på att styra maskinen. Det fungerar till och med att stå på knä. Vi har också märkt att vibrationerna minskat. Vi har maskiner från flera olika tillverkare, men just för bilmaskinerna så kör vi Hilti rakt igenom, modeller som TE 500, TE 700, TE 1000 och TE 2000.
Har ni upplevt några nackdelar med EXO-T?
– EXO-T är egentligen inte anpassad för tak, eller jobb som spårsågning. För de uppgifterna finns det bättre alternativ. Vid arbete i trånga utrymmen, eller när du står på en arbetsbock, kan det också vara lite besvärligt med verktygsarmen som går ovanför huvudet.
Har ni funderat på att använda EXO-T för fler verktyg än bilmaskinerna?
– Vi har inte provat mindre maskiner, ännu. Men det är klart; EXO-T skulle säkert fungera jättebra till exempel med en borrmaskin för jobb när du behöver borra många fästpunkter. Så jag ser nog absolut flera användningsområden för det här verktyget framöver.