Bygga åt idioter 2.0

Stämningen är precis lika skön och avslappnad i den lilla inspelningsstudion på Södermalm i Stockholm som man föreställt sig den efter att ha plöjt några avsnitt av Beijer Byggmaterials succé-podd Bygga åt idioter. Inspelningen av ”Vår kanin fick hörselskador”, det tredje avsnittet med nye programledaren Klas Erikssons vid mikrofonen, är i full gång och skratten studsar mellan väggarna – både från dagens gäster Tommy och Rille och från produktionsteamet. Inte så konstigt kanske, när vi bjuds på citat som ”Ta bort skiten, det ser för jävligt ut”, ”Då springer han bort till kocken och rycker filékniven” och ”De ville ha ett ljudisolerat rum på fem kvadrat i köket för att kunna ha fest samtidigt som deras barn låg och sov”.
MER INNEHÅLL PÅ YOUTUBE
Att just Klas, som för de flesta kanske är mest bekant som karaktären Leif i SVT:s humorserien Leif & Billy, tagit över som programledare för Bygga åt idioter känns som ett naturligt val, inte minst för att Klas själv spenderat nästan ett decennium i branschen.
– Jag har alltid gillat tugget ute på byggena, och känner igen mig i många av historierna, säger Klas. Man blir ju direkt tillbakaslungad till tiden då jag själv jobbade som målare, även om det var fem år sedan nu. När det kommer till Bygga åt idioter-storys har Klas en hel del eget material att bjuda på, från knepiga kunder till egna klavertramp.
– Jag hade en kund som ville ha hallen spacklad och målad, men hon ville samtidigt inte att jag skulle vara där, och ringde chefen så fort jag satte foten i hallen om hon råkade var hemma. Hon ställde också upp en byggbarack på gården, där jag kunde få sitta och vänta på att hon skulle göra sig ordning och dra så att jag kunde komma in och jobba. Sedan har jag väl skapat en del historier på egen hand också. På ett bygge hade de kopplat ur toalettstolen, och långt som det var till den temporära toaletten så hittade jag på en egen lösning och sket i en spackelburk, en burk som sedan hamnade fel ställe om jag säger så.
Hur var det att kliva in efter Adam Alsings bortgång under våren?
– Det är klart att det var väldigt speciellt. Inte bara att på grund av omständigheterna, utan också för att Adam var så pass duktig, rutinerad och omtyckt som person. Det var stora skor att fylla. När det kommer till podden har jag däremot inte sneglat särskilt mycket på hur Adam jobbade. Jag försöker bara att vara mig själv som person.

1,3 miljoner lyssningar skojar man inte bort. Vad är det hemligheten?
– En stor del är ju igenkänningsfaktorn, särskilt om du jobbar som hantverkare såklart. Sedan tror jag folk gillar att det finns någon som för hantverkarnas talan. Annars har det ju alltid varit tvärtom, att historierna handlar om klantiga hantverkare. Sedan är det ju roliga historier helt enkelt, som varken är konstlade eller tillrättalagda. Podden har ju blivit något av en ”snackis” på bygget.
Nytt för i år är också att avsnitten inte bara spelas in som poddar, utan även filmas och läggs upp på Beijers YouTube-kanal. På samma kanal har också YouTubeserien ”Dom kallar oss hantverkare” premiär i slutet av september.
– Tanken är att vi träffar hantverkare och följer med dem på jobbet, eller så kanske att jag testar saker, säger Klas. Det är ju också en typ av innehåll som jag är mer van att producera.
”JAG FÅR HALVT PANIK”
”That’s a wrap”. Inspelningen är över, och vi passar på att hugga en av dagens gäster, Rikard ”Rille” Mattson, som till vardags jobbar som arbetsledare på Optimal Montage i Täby och faktiskt varit med i Bygga åt idioter tidigare under Adams tid som programledare
– något som också gjort att folk på senare tid känt igenom honom från podden på vissa jobb. Utöver branschens kanske mest smittande garv, så har Rikard så klart också ett gäng Bygga åt idioter-kompatibla storys att bjuda på.
– Mycket av materialet i podden handlar ju om kunder som inte vill betala och så, men för mig är de roligaste berättelserna de som handlar om de där lite märkliga och förvirrade kunderna, historier där man som hantverkare verkligen får skratta och tänka att ”Ja, det är såna här kunder vi får handskas med”.
Jag gjorde till exempel ett jobb hemma hos en lite äldre kund som hade restaurang. ”Du behöver inte ha med någon matlåda med dig, för jag lagar mat åt dig varje dag”, sa han. Det som sedan hände var att jag fick jag sitta mitt emot honom och äta varje dag, medan han själv tog en kaffe. Vanligtvis sitter jag med telefonen på lunchen. Det är den tid jag har för att gå igenom mail och så, men nu kändes det bara avigt att göra. Men det värsta var att han bara skulle vara med. Hela tiden. Ibland fick jag i stort sett ta en planka och gå emot honom för att göra en poäng, typ ”Oj, det blir lite tokigt om du står där”. Till slut fick jag helt enkelt säga till: “Vet du vad, du måste verkligen gå ut härifrån, för jag kan inte med att du är här. Du pratar för mycket, och jag får ingenting gjort”. Och då ska det också sägas att det ska mycket till för att jag ska säga till på det sättet.
En dag ligger jag i ett skåp och skruvar bänkskivor när kunden kommer in med sitt huvud i det där trånga utrymmet och ska prata, med en andedräkt som känns som någonting har krupit in i munnen och dött. Jag får halvt panik, för det finns ju ingenstans att ta vägen. Jag kunde inte ens andas, för då hade jag spytt rätt ut. Efter att jag varit med i podden så var det faktiskt en kund som hade hört historien, och också kröp in i ett skåp där jag höll på att jobba. Det finns till och med på bild.
En icke podd-relaterad fråga: Hur har det gått för er under corona-tiden?
– Väldigt bra skulle jag säga. Vi har haft en kund, en pensionär som var över 70, som skulle ha varit hemma under jobbet och begärde att vi skulle skjuta det, vilket såklart inte var några problem. Vi jobbar ju mest åt privatkunder, och drabbas inte på samma sätt av att man stänger ned byggen och så vidare. Vi åker på jobben själva, håller avstånd till kunderna och om någon på firman börjar hosta så får han gå hem. Det man märker är annars att fler vill bygga hemma. Många gånger du är på brädgården är det nästan slutsålt eftersom alla bara ska bygga hela tiden.
FLER REPORTAGE
VISA FLER






