Buller – en ovälkommen kollega

Buller. Vad är det egentligen? Enligt ordboken ­definieras buller som ”Oönskat ljud”. ­Långvarig ­exponering till buller kan i första hand ­orsaka ­hörsel- och röstproblem, men också leda till ­andra skador såsom förhöjt blodtryck, ­minskad ­­­slagvolym, ökad muskelspänning, stress och ­utsöndring av stresshormoner.
Buller – en ovälkommen kollega

Buller är inte din vän, förstår man. På en arbetsplats ska man enligt Arbetsmiljöverket bära hörselskydd om ljudnivån är 85 dB eller högre under arbetsdagen. Är ljudnivån däremot aningen lägre, alltså 80 dB, ska man ha tillgång till hörselskydd på jobbet. Som arbetsgivare ska man alltså se till att sina medarbetare kan skydda sin hörsel. 

Hur sköter vi oss då ute på bullriga arbetsplatser? Något så enkelt som hörselskydd är lätt att hoppa över. Det slarvas med användningen. Och det räcker med att lyfta på kåpan några gånger för att kraftigt minska skyddseffekten. Men man kan göra mer än att enbart skydda hörseln? Visst, det går att bulleranpassa arbetsutrymmena och använda verktyg som är tystare, men för en hantverkare som ofta byter arbetsplats har man inte lika många parametrar att spela med. Då  gäller det framförallt att man har ett hörselskydd man trivs med, och använder. Dessutom behövs en ökad kunskap om bullerproblematiken. 

Läs hela reportaget här.

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER REPORTAGE

VISA FLER