Köpa, hyra eller leasa?

För den som tar sig tid att räkna på respektive upplägg finns stora förtjänster att göra
Köpa, hyra eller leasa?

Att införskaffa verktyg, maskiner och annan utrustning till verksamheten är en stor utgift för de flesta byggföretag, särskilt om företaget är nystartat. Men vad är egentligen skillnaden mellan att köpa, leasa och hyra grejerna? Och i vilka fall lämpar sig respektive upplägg bäst?

Låt oss börja med att konstatera följande: När det kommer till verktygsinköp finns inga standardlösningar. Varje företag är unikt, sett till behov, verksamhetsområde och ekonomiska förutsättningar. Men för den som tar sig tid att räkna på respektive upplägg, och väga för- och nackdelar mot varandra, finns stora förtjänster att göra. 

Som tur är har vi gjort en del av det jobbet åt er. I den här texten kommer vi, tillsammans med experter och slutanvändare, att lyfta fram de viktigaste sakerna att ha koll på, nästa gång en ny uppsättning skruvdragare, tigersågar eller luftrenare ska köpas in till företaget. 

Innan vi släpper in experterna, låt oss först ta en titt på de alternativ som står en inköpare till hands.

➔ KÖPA

Cash is king, heter det ju. Och visst finns det fördelar med att köpa de grejer verksamheten behöver. Du behöver inte förhålla dig till leasingavtal eller avbetalningsplaner till att börja med, och heller inte betala de avgifter förknippade med dessa upplägg. Eftersom verktyg och maskiner tillhör företaget, är det fritt fram att modifiera dem utseende- och funktionsmässigt. Du kan också låna ut, eller sälja vidare utrustningen när helst det passar.

➔ LEASA

Ett alternativt sätt att köpa utrustning, som inte i samma utsträckning belastar företagets likviditet, är att leasa verktygen, vilket innebär att en tredje part tillhandhåller dem, och företaget betalar för användningen under leasingavtalets längd. Ett leasingavtal omfattar ofta tjänster, som stöldskydd och verktygsservice. Ofta har företaget, vid leasingavtalets slut, också möjlighet att köpa loss verktygen. Vid leasing får företaget en förutsägbar, och avdragsgill, månadskostnad, som är enkel att bokföra och budgetera.


Nya verktyg inför vårens projekt! Men är det bättre att köpa, hyra eller leasa dem? Alla tre alternativen har för- och nackdelar. Foto: Festool. 

➔ HYRA

Företaget behöver en viss maskin för ett jobb. Men hur ofta kommer maskinen egentligen att användas när projektet är över? Om svaret är sällan, då är det ofta bättre att kontakta din lokala maskinuthyrare. Utöver det uppenbara, att företaget endast betalar för den tid som maskinen faktiskt används, så kan du välja och vraka bland det allra senaste, och få rätt maskin för just det jobb du ska utföra. Att hyra är dessutom ett hållbart alternativ, eftersom du bidrar till minskad konsumtion när maskinerna används, istället för att samla damm på en hylla.


Hur ofta kommer du egentligen att använda ett exoskelett? Om svaret är sällan, är det kanske bättre att hyra det. Foto: Festool. 

FESTOOL

Festool, som 2025 fyller 100 år, är ett välkänt varumärke för varje hantverkare med självaktning. Inte minst för sin förmåga att ständigt ligga i framkant när det kommer till ny teknik, elektrifiering och innovativa lösningar. Kanske har du redan hunnit testa lösningar som det aktiva exoskelettet ExoActive eller säkerhetsfunktionen SawStop-AIM för Festools bordsågar?

Till skillnad mot exempelvis branschkollegan Hilti (som vi också intervjuat för detta reportage), tillämpar Festool ingen direktförsäljande affärsmodell, utan säljer enbart via återförsäljare. 

Utöver traditionell kontantförsäljning så erbjuder Festool också en egen finansieringslösning, FinansieringPLUS, som till mångt och mycket fungerar som ett klassiskt leasingavtal. 

Med FinansieringPLUS delas totalkostnaden upp på 36 månader, med en effektiv ränta på cirka 3 procent. För ett verktygspaket på 100 000 kr landar månadskostnaden, som exempel, på cirka 3 000 kr.


Med Festools finansieringslösning, FinansieringPLUS, ingår stöldskyddsförsäkring och Festools all-inclusive-garanti. Foto: Festool. 

Efter finansieringstidens slut köper kunden loss verktyget genom att betala ett restvärde på 10 procent av inköpspriset. 

– För kunder som behöver göra lite större investeringar, och prioriterar att behålla likviditet och cash flow i bolaget, så rekommenderar vi i princip alltid vår finansieringslösning, säger Wictor Frejd, marknadschef för Festool i Sverige och Danmark. Med FinansieringPLUS har du en helt annan transparens på dina kostnader, och vet precis hur mycket du behöver fakturera för att verktygsparken ska vara självfinansierande.


Wictor Frejd, marknadschef Festool.

En fördel med Festools erbjudande är att kunden, oavsett om denne väljer att köpa eller finansiera, har fri tillgång till tilläggstjänster, som annars kan bli dyra vid verktygsinvesteringar. 

En av dessa är all-inclusive-garantin, som ger fri reparationsservice på samtliga verktyg/maskiner i 36 månader, under förutsättning att kunden registrerar sina verktyg på sitt MyFestool-konto.  

– Vi försöker alltid att hålla 72 timmars ledtid från att maskinen är upphämtad tills att den är tillbaka hos kunden, säger Wictor. Alla reparationer sker i vår egen verkstad i Malmö, och med originalreservdelar. All-inclusive-garantin omfattar även typiska slitagedelar som kullager och kol, samt batterier och laddare. 

Ytterligare en tjänst som ingår vid både köp och finansiering är Festools stöldskyddsförsäkring som ger dig ett nytt verktyg som ersättning för det stulna. Självrisken är 1 300 kr plus moms per verktyg (10 200 kr för PowerStation). Försäkringen gäller vid ett tillfälle, och för att den ska gälla behöver stölden omedelbart anmälas till polisen (och en fakturakopia behöver skickas till en Festool-återförsäljare inom fem dagar efter stölden).

Vilken försäljningsmodell är vanligast bland era kunder?

– Det är fortfarande övervägande fler som köper. Kanske är det fortfarande lite tabu att finansiera. Kanske finns det någon psykologisk mekanism i spel här, att det känns skönt att ”ta den ekonomiska smällen direkt”, snarare än att se till den totala kostnaden över tid? Men vi ser också att allt fler upptäcker fördelarna med finansiering, och att företaget faktiskt kan spara pengar. Det är en mindsetförändring som jag tror kommer cementeras i takt med generationsskiftet i branschen.

Är det vissa maskiner som finansieras mer än de köps, och vice versa?

– Jag skulle säga att det snarare är volymen av utrustning som är avgörande, snarare än vilka maskiner det är, som avgör om kunden köper, eller väljer vår finansieringslösning. Sedan är det ju såklart så, att ju dyrare maskinen är, till exempel om man köper en powerstation eller en stor kap-/gersåg, desto lägre är tröskeln att välja en finansieringslösning.

Hur ser du på att hyra verktyg?

– Jag ser ett tydligt värde i att hyra maskiner i många situationer. Samtidigt tror jag att det ibland sker mer av bekvämlighet än av eftertanke, utan att den totala kostnadsbilden över tid tas i beaktande. Ett enkelt och effektivt sätt att optimera detta är att göra en kostnadskalkyl. Genom att identifiera vilka verktyg som används frekvent kan man överväga att investera i dessa, medan det kan vara mer kostnadseffektivt att hyra de maskiner som används mer sällan.

Några övriga tips för den som står inför att införskaffa maskiner?

– Allting handlar om vilka saker man värderar. Står du i slutet av året med en stadd kassa, så kanske det kan finnas ett värde att ta kostnaden där och då. Den stora fördelen med finansiering är dock att du slipper binda kapital, som du istället kan lägga på saker som faktiskt genererar företaget pengar.

HILTI

Det är svårt att skriva ett reportage om leasing av verktyg, och inte ha med Hilti. Till skillnad från många branschkollegor säljer Hilti sina produkter direkt till kunderna, utan återförsäljare. Försäljningen sker genom egna butiker och ett nätverk av cirka 200 säljare och fältingenjörer i Sverige, som dagligen är i kontakt med kunderna.

Hiltis leasingmodell Fleet Management är en heltäckande tjänst där samtliga kostnader förknippade med verktygen täcks av en fast månadsavgift. Löptiden för Hiltis leasingavtal är normalt fyra år. 


Löptiden för Hiltis leasingavtal är normalt fyra år, men det är också möjligt att leasa utrustning kortare perioder. Foto: Hilti. 

– Den vanligaste försäljningsmodellen för oss på Hilti är att verktygen går via leasing, även om det fortfarande är många som köper verktygen, säger Elin Eliasson, produktchef, Service & Software på Hilti. Hela tanken med vårt Fleet Management-erbjudande är att kunden ska slippa tänka på saker som reparationer, underhåll och oförutsägbara händelser, som om något skulle bli stulet, och istället kunna fokusera på det arbete man utför.


Elin Eliasson, produktchef, Service & Software på Hilti.

– Med Fleet Management vet du hela tiden vad din kostnad kommer att vara, fortsätter Elin. Du har en förutsebarhet under verktygets hela tid hos dig som kund som gör det enklare att planera, ta höjd för kostnaden i dina projekt och planera din prissättning. 

Precis som branschkollegan Festool har Hilti gjort sig kända som branschledande när det kommer till ny teknik och innovativa lösningar. Som leasingkund har du därför tillgång till det allra senaste i verktygsväg på marknaden, när det kommer till prestanda, miljösmarthet och säkerhet.


Som leasingkund hos Hilti har du alltid tillgång till det allra senaste i verktygsväg på marknaden. Foto: Hilti. 

Den uttalade ambitionen är att Hiltis Fleet Management-tjänst ska vara ett cirkulärt och hållbart alternativ. Det inkluderar allt från att tidigare leasade verktyg doneras till skolor eller återbrukas, till möjligheten för kunder att få ut Co2-rapporter för hela den leasade verktygsparken.


Hållbart alternativ. Efter leasingtidens slut kan många av verktygen återbrukas i Hiltis verkstad. Foto: Hilti. 

Hur vet jag att en Fleet Management-lösning är mer lönsam än att köpa utrustningen? 

– Vi gör en hel del analyser åt våra kunder, där vi tittar på just dessa saker. Hur mycket kostar hanteringen av en verktygspark? Hur mycket kostar ett verktyg genom verktygets hela livslängd? Det inkluderar även dolda kostnader som hantering, att inte ha rätt verktyg på rätt plats, eventuella stillestånd och så vidare. Det är kostnader som du i princip helt kan undvika med vår Fleet Management-lösning. Vi vill ju inte sälja någonting som kunden inte har behållning av.


Som leasingkund hos Hilti har du alltid tillgång till det allra senaste i verktygsväg på marknaden. Foto: Hilti. 

Hur kommer det sig att ni inte erbjuder kunden att köpa loss verktyget vid leasingavtalets slut? 

– Vårt mål är att alltid ge kunderna tillgång till den bästa teknologin för just deras behov. Vid leasingavtalets slut går vi igenom kundens verksamhet tillsammans med kunden för att säkerställa att de har rätt verktyg. Ofta har det då kommit nya lösningar med ännu bättre prestanda, lägre vibrationer och högre säkerhet. Lösningar som gör det mer fördelaktigt att uppgradera. Att göra detta med jämna intervall hjälper kunden att alltid ha en produktiv och säker maskinpark. Det är en viktig del av vår Fleet Management-tjänst. 

Vad händer om ett verktyg går sönder på arbetsplatsen? 

– I Fleet Management-erbjudandet ingår fria reparationer. Det inkluderar även fallskydd, alltså om du skulle råka tappa verktyget. All service utförs på vår verkstad i Arlöv, med en standardprocess på tre dagar, inklusive hämtning, reparation och leverans. Som kund kan du också välja vart vi hämtar upp verktyget, och vart vi lämnar igen det.

… och om verktyget blir stulet? 

– I tjänsten Fleet Management ingår stöldskydd. Skulle ett verktyg bli stulet skickar vi ut ett nytt direkt till arbetsplatsen. Som kund behöver du inkomma med en kopia på polisanmälan. Hilti täcker då 80 procent av verktygens kostnad, medan kunden tar 20 procent.

En viktig del av Hiltis Fleet Managementerbjudande är den digitala inventariehanterings-lösningen ON!Track, som vid behov också kan kompletteras med gateways för spårning i realtid. 

– Till alla våra Fleet-kunder erbjuder vi tjänsten ON!Track Ready kostnadsfritt, säger Elin. Då får du alla verktyg uppkopplade i vårt inventariesystem. Med vår nya batteriplattform Nuron får du upp verktygets senaste position i ON!Track när du laddar dina batterier. Skulle något hända med verktyget ute arbetsplatsen, behöver du aldrig leta efter kvitton, eller gå via företagets kontor. All information om verktyget finns redan i systemet.


Full koll på utrustningen. I tjänsten Fleet Management ingår Hiltis digitala inventariehanterings-lösning ON!Track, som också kan kompletteras med gateways. Foto: Hilti. 

För kunder som vill utnyttja ON!Track-systemet fullt ut tillkommer en fast månadskostnad. Hilti förser då alla verktyg med Bluetooth-taggar, och aktiverar dem i systemet innan de skickas ut till kunden. 

ON!Track-systemet kan även kompletteras med gateways, som kan placeras exempelvis i företagsbilarna och på lagret.  

– Med gateways får du ett helt automatiskt system, säger Elin. Vår erfarenhet är att det är den lösningen som våra kunder är mest nöjda med.

RAMIRENT

Med 70 år i branschen, över 80 kundcenter runt om landet och ett utbud som omfattar allt från batteridrivna handverktyg till tunga entreprenadmaskiner, är Ramirent inte bara en av Sveriges mest etablerade uthyrare. Ramirent ligger också i framkant när det kommer till miljö och hållbarhet. 2030 är det sagt att man ska kunna erbjuda helt fossilfria alternativ för alla typer av projekt, och 2040 ska hela Ramirents erbjudande vara koldioxidneutralt. 

Hos Ramirent kan du antingen hyra på obestämd tid, eller till ett mer förmånligt pris med Ramirents RamiFleet-erbjudande, där du som kund ett ännu bättre pris när du hyr en viss maskin under en bestämd tid.


På Ramirents kundcenter kan du antingen hyra på obestämd tid, eller till ett bättre pris med Ramirents RamiFleet-erbjudande. Foto: Ramirent. 

När du hyr hos Ramirent kan du i dagsläget inte köpa loss verktyget, oavsett hur länge du hyr det.  

– Vårt grunderbjudande, en sedvanlig hyra, är att du som kund kommer in till mig och säger att du vill hyra en maskin, säger Andreas Pålsson Nessrup, distriktschef för Ramirent, Öresund. De flesta av våra kunder har redan någon typ av kundavtal med oss, med ett avtalat pris, en avtalad rabatt och så vidare.


Andreas Pålsson Nessrup, distriktschef Ramirent.

– Vid det tillfället har jag som uthyrare inga som helst krav på dig som kund gällande uthyrningstiden, fortsätter Andreas. Du kan lämna maskinen en vecka senare. Du kan också komma tillbaka med den samma dag. Alternativet, RamiFleet, är att du säger: ”Jag behöver den här välten ett halvår, men då vill jag ha ett bättre pris”. RamiFleet fungerar då som en slags minileasing, där kunden får ett bättre pris, och jag som uthyrare säkerställer beläggningen på maskinen. Vi har RamiFleet-kunder som hyr maskiner som ska stå ute i två, tre år.  

Så varför ska man då hyra? Frågar du Andreas, så finns minst tre vettiga argument: ekonomi, miljö och säkerhet.

“FRÄMJAR ELEKTRIFIERINGEN”

Vi börjar med det mest fundamentala, för de allra flesta byggföretagare i dagsläget: ekonomin.

– Givet hur konjunkturen sett ut det senaste året, så tror jag de flesta är överens om att det idag är betydligt bättre att betala för maskiner sett till hur mycket du faktiskt använder dem, istället för att binda kapital i maskiner som kräver underhåll och som allt snabbare blir daterade, och istället använda de pengarna till att utveckla verksamheten på ett sätt som ger dig bättre utdelning framöver. 

Argument nummer två: miljö och hållbarhet. 

– Ur ett miljöperspektiv är det rent vansinnigt att så pass många väljer att köpa in maskiner, sett till hur lite många av dem faktiskt används. Och framför allt sett till hur många som skulle kunna bruka dem, om de istället delades av flera användare. Att hyra främjar också elektrifieringen, särskilt när det kommer till större maskiner, som fortfarande är betydligt dyrare att köpa in än fossildrivna. Många är ju fortfarande skeptiska till prestandan hos många eldrivna maskiner, tills de hyr dem av oss och får testa dem.


Att hyra främjar också elektrifieringen, menar Ramirent, särskilt när det kommer till större maskiner. Foto: Ramirent. 

Argument nummer tre: Säkerhet (och driftsäkerhet). 

– Varje maskin som går ut från oss är servad och har genomgått en noggrann funktionskontroll, fortsätter Andreas. Vi säkerställer också att alla besiktningspapper och säkerhetsdatablad är i ordning. Som ”vanlig” byggare med pressat schema har du antagligen inte tid och resurser att ha en egen verkstad som servar och lagar maskinerna. Står du exempelvis med X antal vibratorstavar och har en gjutning på gång, och plötsligt så lägger vibratorstavarna av efter en halvtimme, medan betongbilarna fortsätter att komma.

– Är det våra vibratorstavar, så har vi en backup på närmaste kundcenter. Vid riktigt kritiska projekt har det till och med hänt att vi sett till att det funnits mer material på plats, för att säkerställa att det aldrig blir ett driftstopp.


Redo för arbetsplatsen. Varje maskin som går ut från Ramirent är servad, och har genomgått en noggrann funktionskontroll. Foto: Ramirent. 

Vilka produkter hyrs ut mest frekvent på era kundcenter? 

– Det är allting, egentligen, från handhållna maskiner av olika slag till kapmaskiner och större entreprenadmaskiner. Det finns ställen där det åker in och ut sex, sju minigrävare om dagen. Mycket beror också på säsong. Så fort våren kommer så går det till exempel ut mycket paddor, vibratorplattor och så vidare. 

Vad kollar ni på, när ni köper in nya maskiner att hyra ut?

– Mycket handlar om att kunna erbjuda det absolut senaste, vilket idag till mångt och mycket handlar om att lämna fossildrivet. För handhållna maskiner handlar mycket om arbetsmiljö, och faktorer som vibrationer, skakningar och så vidare. Mycket styrs också av nya kravspecifikationer, både lagstadgade krav och kunders egna riktlinjer. Som uthyrare måste du också följa utvecklingen. Med ny teknik är det som exempel inte säkert att de första produkterna verkligen är bättre. Det måsta vara grejer som presterar minst lika bra, och helst bättre, än de verktyg och maskiner som kunden haft tidigare. 

Hur mycket, om alls, styr konjunkturen företagens benägenhet att hyra utrustning?

– Under högkonjunktur, när det finns pengar, så har det traditionellt funnits en förkärlek att köpa istället för att hyra, särskilt på större byggföretag. Ofta blir dock resultatet att man investerar i maskiner som används betydligt mindre än man tänkt. Det finns företag som idag står med hela containrar fulla med förlegad utrustning. Det är både en kapital- och miljöförstöring. Det är bara att titta på övergången från sladd till batteri, hur snabbt vi fick massor av maskiner som ingen vill ta i idag.

Avslutningsvis: Hur fungerar er stöldskyddsförsäkring?

– Har du tagit en hyrförsäkring hos oss, vilket de flesta kunder gör, så är en stöld inget större bekymmer. Du har en självrisk på 3 000 kr, oavsett det handlar om en skruvdragare eller en hjullastare för en miljon.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *