Juristen: Nya arbetsmiljöregler från och med 2025

Från och med januari 2025 gäller nya arbetsmiljöregler som påverkar byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare (Bas P/Bas U) i byggbranschen. Med hjälp av Arbetsmiljöverkets sakkunnige handläggare Agneta Axelsson reder vi ut de viktigaste förändringarna, och vad du behöver tänka på för att hålla arbetsplatsen säker.
Byggbranschen förändras hela tiden. I takt med dessa förändringar behöver också de regler som omfattar arbetsplatserna förändras, inte minst när det kommer till områden som arbetsmiljö och säkerhet. I Sverige är det Arbetsmiljölagen som anger ramarna för det praktiska arbetsmiljöarbetet på de svenska arbetsplatserna. Arbetsmiljölagen specificeras i sin tur av Arbetsmiljöverket genom särskilda föreskrifter.
Jämfört med 1999, då Arbetsmiljöverkets föreskrifter om byggnads- och anläggningsarbete gavs ut, är byggprojekten mer komplexa, underentreprenörskedjorna längre och problemen med arbetslivskriminalitet större. Ett direkt resultat av utvecklingen, och en tydlig indikation på att de 25 år gamla arbetsmiljöreglerna behöver förbättras/förtydligas, är de senaste årens dystra statistik över olyckor och skador.
FRÅN 67 TILL 15
Så vad är då nytt? Lite förenklat kan man säga att det är två saker. Dels har alla arbetsmiljöföreskrifter förenklats och förtydligats för att göra det lättare att hitta, förstå och använda dem. I praktiken betyder detta att 67 stycken föreskrifter (och 2 300 paragrafer) har kokats ned till 15 i en betydligt mer lättöverskådlig struktur, tillgängligare texter men också till digitala föreskriftsformat.
Utöver detta har också ett antal nya regler och krav tillkommit för byggprojekt, både för branschen generellt, och för specifika aktörer som byggherrar, projektörer och byggarbetsmiljösamordnare (Bas P/Bas U).
De nya reglerna, till att börja med. Från och med 2025 gäller att samtliga aktörer i byggprocessen ska bidra till att förbygga arbetsmiljörisker, till exempel genom att ta fram rutiner, och se till att arbetsmiljöarbetet anpassas efter byggprojektets storlek, komplexitet och risknivå. Enkelt uttryckt: Oavsett roll i byggprojektet har du ett ansvar för att förebygga de arbetsmiljörisker du själv kan påverka, och att vidta åtgärder om arbetsmiljöarbetet brister.
Byggherrar hade redan i de tidigare reglerna ett övergripande ansvar för att förebygga ohälsa och olyckor i byggskedet. Från och med 2025 gäller att byggherrar ska vara delaktiga i arbetsmiljöfrågorna under HELA byggprojektet. Detta inkluderar bland annat att, på ett tidigt stadium, planera och organisera arbete och arbetsprocesser och tydliggöra olika aktörers ansvarsområden, och att följa upp tidplanen för byggprojektet.
PROJEKTÖRER FÅR UTVIDGAT ANSVAR
En liknande utvidgning av ansvaret gäller för projektörer, det vill säga arkitekter, konstruktörer eller andra yrkesgrupper med betydelsefulla roller i planering och projektering. I de nya reglerna framhålls till exempel att projektörer ska utreda eventuella arbetsmiljörisker förknippade med nya metoder, tekniker och material, och samråda med Bas-P om föreslagna lösningar samt utreda kommande rivningar, ombyggnationer och renoveringar.
Lite kort om byggarbetsmiljösamordnare (Bas P/Bas U), innan vi kommer in på hur de omfattas av de nya reglerna. Den huvudsakliga skillnaden är att Bas-P samordnar arbetsmiljön i de tidiga skedena i byggprocessen, alltså under planering och projektering, och Bas-U under produktionsskedet/utförandet. Vanligt är att byggherren eller ett projekteringsföretag utses till rollen som Bas-P och entreprenören som Bas-U.
Nytt för Bas-P är bland annat att arbetet med arbetsmiljöplanen ska inledas så snart som planeringen/projekteringen startat. Bas-P ska också ansvara för att informera projektörerna om hur samarbete och samordning ska organiseras och genomföras, och sedan följa upp hur projektörerna förebygger arbetsmiljörisker.
“DAGENS BYGGPROJEKT ÄR MER KOMPLEXA”
Nytt för Bas-U är bland annat att en introduktion ska genomföras för samtlig personal som ska arbeta på byggarbetsplatsen. Bas-U ska även begära in uppgifter om arbetsmiljörisker från projektets entreprenörer, samt hur dessa ska åtgärdas. Först när detta är gjort kan klartecken ges för entreprenörers byggstart.
”Den främsta anledningen till att reglerna behövde skrivas om och förtydligas är ohälsan i dagens byggbransch, och det stora antalet olyckor”
– Agneta Axelsson, sakkunnig handläggare, Bygg- och anläggning, på Arbetsmiljöverket.
Förutsättningarna för att ta till sig de nya föreskrifterna, och implementera dem på arbetsplatsen i praktiken, är naturligtvis annorlunda beroende på flera faktorer: byggprojektets typ, storlek och komplexitet, det egna företagets storlek, och tidigare erfarenhet av arbetsmiljöarbete.
En person med bättre insikt i de nya arbetsmiljöreglerna än de flesta är Agneta Axelsson, sakkunnig handläggare, Bygg- och anläggning, på Arbetsmiljöverket. Hon har nämligen själv varit med och arbetat fram dem.
– Den främsta anledningen till att reglerna behövde skrivas om och förtydligas är ohälsan i dagens byggbransch, och det stora antalet olyckor, säger Agneta. Dagens byggprojekt är också mycket mer komplexa än tidigare, då byggföretagen i större utsträckning hade egna yrkesarbetare. Då man kände varandra, och samarbetet flöt på ett annat sätt. Idag är det fler inblandade på byggena, från olika konstellationer. Det skapar stora utmaningar när det kommer till samordning.
– I de nya föreskrifterna finns en systematik och en helt annan tydlighet i beskrivningen av aktörernas ansvar, deras respektive uppgifter, och vem som ska göra vad.

Hur skulle du vilja sammanfatta de viktigaste förändringarna?
– Själva huvudkärnan är att arbetsmiljöarbetet ska påbörjas i ett tidigare skede, och att arbetsmiljörisker ska kunna identifieras och undvikas. För byggherren, som exempel, ska arbetsmiljöarbetet ske redan då denne bestämmer vilka aktörer som ska tas in. Väljer man aktörer med ett bra arbetsmiljötänk, då har man såklart också större förutsättningar att få ett byggprojekt som löper tryggt och säkert, utan olyckor.
Några konkreta råd till mindre byggföretag, där samma personer ofta ”sitter på flera stolar”?
– Det är det som är utmaningen med ett skriva nya föreskrifter. De ska passa när man bygger om Slussen, men också för en ensamföretagare som bygger en altan åt en privatperson. För ett litet byggföretag, som kanske har en elektriker och en målare med sig på ett projekt, så är det såklart mindre ”samordning” än på ett storbygge med hundratals yrkesarbetare. För den som är osäker finns flera stödtexter på Arbetsmiljöverkets hemsida, bland annat just för mindre byggföretag i små byggprojekt.
Avslutningsvis, hur kommer ni från AMV:s sida att följa upp att de nya arbetsmiljöreglerna följs?
– Vi kommer att fortsätta vårt arbete som vanligt. En fördel med de nya, tydligare föreskrifterna är att de kommer att underlätta arbetet för våra inspektörer. Det kommer att bli enklare att bedöma om till exempel byggherren eller Bas-U uppfyllt sina uppgifter, allt för att ingen ska bli sjuk, skadas eller dö av jobbet.
FLER REPORTAGE
VISA FLER






