Att ta hjälp kan vara din bästa investering

Har du koll på din pension? Vad är det som gör pensionssparande till ett ämne man knappt tar i med tång? Begreppet ”pension” är laddat men i sak skulle man kunna säga att det handlar om att trygga sin framtid – pengar undansatta idag som kan användas imorgon.
pension 872x500

Våga ta tag i pensionssparandet. Ju längre man väntar desto sämre blir det.

Vi kan börja med att säga att det inte finns någon enkel lösning. Det behöver heller inte vara svårt men det gäller att ta det på allvar. Tanken om att ”det där löser sig” är renodlade dumheter – det löser sig nämligen inte, om man inte agerar. Varje enskild situation kräver sin egen lösning för pensionssparande, och framförallt är det viktigt med rådgivning. Som företagare gäller det att upprätta ett sparande som är anpassat efter situationen. Livet är heller inte statiskt vilket innebär att man får se över sitt pensionssparande då det också påverkas när livssituationen ändras. Sker det stora ändringar inom ditt företag? Har ni fått barn eller har ni skilt er? Det är faktorer som kan påverka sparandet och pensionen – då gäller det att se över hur sparandet ser ut och även titta på en eventuell omstrukturering. Viktigt då är att ta hjälp av en rådgivare och anpassa sparandet och pensionen efter situationen du nu befinner dig i.

gunnar åkerman

Gunnar Åkerman, VD Hos Investerum AB

– Bara för att man fick en rådgivning för tre år sedan behöver det inte betyda att det är det bästa för dig idag. Man kan ha skilt sig, gift sig, skaffat två nya barn eller fått tio nya anställda in i firman – det är en annan livssituation idag, då är det dags att göra en ny översyn över det man kom fram till för några år sedan, berättar Gunnar Åkerman, VD hos Investerum AB.
   Eftersom det råder ovisshet på politisk nivå, bland annat med 3:12-reglerna, ska man även ha detta i åtanke – det som gäller idag behöver inte alls gälla imorgon. Men har man ett flexibelt tankesätt har man redan gjort ett viktigt första val; flexibilitet är nämligen ledordet här. Man ska ha en lösning som tål en viss rörlighet, som i sig kan innebära en rad olika saker: bland annat kan man ha en regelrätt tjänstepension med avsättning varje månad, antingen med hög eller låg risk. Och där ska man också ta hjälp av en oberoende rådgivare för att ta fram ett sparande på en risknivå som passar bäst. Det pratas mycket om avgifter idag i alla sammanhang, det centrala är dock avkastningen. Att stirra sig blind på vad enskilda fonder kostar är inte viktigast här. Man bör även titta på hur det ser ut om man skulle vilja flytta sin tjänstepension till ett annat bolag i framtiden. Anledningen till det kan vara att livssituationen förändras. Återigen är rådet att ta hjälp av någon som kan vägleda.
   En annan lösning kan vara en så kallad direktpension. Om man är osäker på hur man tänker med företaget framöver kan man ha en direktpensionslösning – istället för (eller i kombination med) ett vanligt tjänstepensionssparande. Fördelen här är att man är garderad mot kommande regeländringar, samt att det går att stoppa tillbaka pengarna i bolaget. De är alltså inte låsta – men ändå är det en form av pension. För att förtydliga vad en direktpension är så handlar det om en kapitalförsäkring med en pensionsutfästelse. Om man till exempel skulle få likviditetsproblem går det alltså att riva pensionsutfästelsen och stoppa tillbaka pengarna i företaget, vilket är en av fördelarna med direktpension. Skillnaden är att skatten är aningen högre vid en kapitalförsäkring i det här fallet, jämfört med en pensionsförsäkring. Men det man vinner är just flexibiliteten.
   – Förvaltar man pengarna rätt men i fel skatteform så blir det också väldigt fel. Man kan göra ett rätt men ändå hamna snett till slut. Det gäller att få helheten att stämma, fortsätter Gunnar.
   Samtidigt vill vi understryka att det viktiga är att hitta en lösning som bäst passar ditt bolag. Och då är det bästa rådet att prata med någon som kan hjälpa till. Det är väldigt vanligt att man vänder sig till sin bank, men då får man oftast bara hjälp med en liten del av pensionssparandet; banken vill i sin tur få ut sin del av kakan.
   – Försäkringsbranschen har tyvärr lyckats göra detta onödigt krångligt, det är rörigt och tekniskt, berättar Gunnar. Den största missen man kan göra är att pensionsspara via en aktör som inte ger någon rådgivning. Man ska heller inte blint hoppa på ett erbjudande som påstås vara gratis. Men, en aktör som erbjuder en gratis tjänst behöver inte nödvändigtvis vara fel, så länge du har fått rådgivning innan och är införstådd med vad du ger dig in på.
   – Betalar man för mycket skatt under väldigt många år, eller om man inte betalar in till ett sparande under väldigt många år, kan den förlusten vara så oändligt mycket större än att man får betala lite för rådgivning för att göra rätt från början, förklarar Gunnar Åkerman.

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.