https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Två banbrytande träbyggnader nomineras till Träpriset: “Spelar viktiga roller”

Nodi och Kunskapshuset kan ta hem utmärkelsen
Två banbrytande träbyggnader nomineras till Träpriset: “Spelar viktiga roller”

Nodi i Nya Hovås i Göteborg och Kunskapshuset i Gällivare är två kandidater som kan vinna årets upplaga av Träpriset. Ett pris som delas ut av branschorganisationen Svenskt Trä vart fjärde år.

Träpriset går till en byggnad som representerar god svensk arkitektur i trä och som speglar och utvecklar tiden vi lever i.

Och två byggnader som kan kamma hem utmärkelsen är alltså hemmahörande i Nya Hovås, Göteborg, respektive Gällivare.

– Kunskapshuset och kontorshuset Nodi är två exempel på större träbyggnader som tjänar samhällets behov av skolor och näringsliv, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä i ett pressmeddelande.

– De spelar även viktiga roller i sina stadsrum, men på lite olika sätt; Kunskapshuset i Gällivare utgör en pigg symbol för framtidstro i en stad under omvandling och Nodis sofistikerade träfasad balanserar den splitternya stadsdelen med en känsla av förankring och arv.


Träpriset, träpriset 2024, svenskt trä, kunskapshuset gällivare, Nodi Nya Hovås
De nominerade bidragen Nodi i Göteborg och Kunskapshuset i Gällivare. Foto: Emil Nordin.

Juryns motiveringar:

Nodi
“Byggnaden är en uppvisning i hur en rationell och flexibel kontorsbyggnad kan vara både robust och elegant. Den synliga trästommen tillsammans med våningarnas utkragningar skapar karaktär och ger platsen identitet. Byggnadens karaktäristiska silhuett tecknar sig redan på avstånd. Den högresta bottenvåningen bjuder in besökaren och bidrar till att skapa en levande plats. Interiört är materialval och färgskala begränsad för att inte ta fokus från helheten. Placeringen av installationer är väl genomtänkt och de får den underordnande plats de ska ha i en interiör. Ett extra plus för det snygga skyltsystemet”.

Kunskapshuset
“Som ett vänligt sinnat djur med en hud av blodröda träfjäll sveper Kunskapshuset i Gällivare sig om och runt besökaren, staden och landskapet. Kunskapshuset har landat på en före detta parkeringsplats, kilat in sig bakom stadens tegelröda museum, mellan köpcentret och kyrkan, med rådhuset i ryggen – en svår tomt som den djärvt organiska byggnaden vänder till sin fördel. Resultatet är ett modernt kulturlandskap som står förankrad i nutid och dåtid skapat i bred samverkan. En kommunal investering i kunskap och trä när två orter ska bli en!”.

Hela serien om Träpriset 2024 visas på Svenskt Träs YouTube-kanal och på Svenskt Träs hemsida.

Svenskt Trä har delat ut Träpriset sedan 1967.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.