Talangfulla plåtslagare tävlade om att få representera Sverige i Yrkes-EM: “Väldigt jämn tävling”

Talangfulla plåtslagare tävlade om att få representera Sverige i Yrkes-EM: “Väldigt jämn tävling”

I fredags tävlade sex talangfulla plåtslagare från hela Sverige mot varandra om att få representera blågult i Yrkes-EM (EuroSkills) i Gdansk, Polen, i september. Vinnaren kommer utses i slutet av januari.
– De unga plåtslagarna kämpade väl hela dagen och det blev en väldigt jämn tävling, säger Daniel Eriksson, vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri.

Det gick inte ta miste om att hantverksskickligheten var stor när de unga plåtslagarna satte igång med tävlingsuppgiften, som hölls på Bråvallagymnasiet i Norrköping.

Redan klockan 07.30 på morgonen startade tävlingen och pågick till klockan 15.00.

– Tävlingen gick ut på att deltagarna skulle täcka en trämodul med ett zinkmaterial så förutom att plåtslagarna behövde vara duktiga på sitt hantverk så krävdes det också kreativitet och mental styrka, säger Daniel Eriksson vd på Er-Jill Byggnadsplåt AB och ansvarig expert för tävlingsgrenen plåtslageri i ett pressutskick.

De sex deltagarna var tillresta från hela Sverige och innefattade flera tidigare SM-vinnare för unga plåtslagare.

– Det är stor brist på plåtslagare så vi behöver definitivt fler till yrket. Därför är det viktigt att vi lyfter fram yrket på olika sätt och visar att det är ett framtidsyrke, säger Eriksson.


Vem vinner? Här är de unga plåtslagarna, som i fredags tävlade mot varandra. Vinnaren får representera Sverige i Yrkes-EM (EuroSkills) i polska Gdansk i september.

Tävlingsbidragen kommer nu granskas av en jury. Vinnaren offentligörs i slutet av januari och kommer få representera Sverige i den åttonde upplagan av Yrkes-EM (EuroSkills), som avgörs 5-9 september i polska staden Gdansk.

Följande plåtslagare tävlade om biljetten till Yrkes-EM: Joar Ronsten, AB Gardells Plåtslageri i Visby, Olle Spetz, Arnes Plåtslageri i Alboga AB i Ljung, Hadi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala, Simon Lövgren, FL Plåt AB i Ekeby, Mahdi Barbari, Upsala Plåtslageri AB i Uppsala, Matilda Denninger, Nyköping Plåt & Tak AB i Nyköping (Matilda medverkade, men på grund av sjukdom kunde hon tyvärr inte avsluta tävlingsuppgiften).

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER