Stölder från byggarbetsplatser ökar: “En varningssignal”

Stölder från byggarbetsplatser ökar: “En varningssignal”

Antalet stölder från byggarbetsplatser ökar. Det visar ny statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen vill nu se flera åtgärder för att komma till bukt med problemen.
– Nu gäller det för både rättsstaten och branschen att hålla emot, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef för Byggföretagen.

Stölder av bygg- och arbetsmaskiner, ställningar, vitvaror och dörrar ökade under slutet av 2010-talet. En utveckling som kulminerade med 5 835 anmälda stölder 2020.

Året därpå, 2021, visade siffror från Brå dock en tydlig minskning till 4 514 stölder.

Men nu pekar siffrorna åt fel håll igen, enligt färsk statistik från Brå.

– Vi ser det som en varningssignal. Nivåerna är klart lägre än före pandemin, men problemet med stöldligor kvarstår, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef för Byggföretagen i ett pressmeddelande.


byggföretagen, budgetproposition bygg, byggbranschen regeringen
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Närmare bestämt anmäldes 4 707 inbrottsstölder från byggarbetsplatser under 2022.

– Det är en ökning med nästan 200 stölder jämfört med 2021. Nu gäller det för både rättsstaten och branschen att hålla emot, säger Tanja Rasmusson.

Det handlar om miljardbelopp och allt fler bygg- och anläggningsföretag uppger att man tvingas kalkylera med stölder i samband med anbud.

– Vad gör det återkommande brottsligheten med tilliten till samhälle och rättsväsende? Kostnaderna för våra medlemsföretag är både ekonomiska och demokratiska, säger Rasmusson.

Tullen har sedan den 1 juli 2021 rätt att stoppa misstänkt utgående stöldgods.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER