“Stäng inte av golvvärmen – se över styrningen”

“Stäng inte av golvvärmen – se över styrningen”

Rådet att stänga av golvvärmen för att spara el är inte alltid ett genomtänkt råd. Det menar golvvärmeleverantören nVent, som är en av aktörerna som gjort golvvärme till standard i svenska hem.
– Det ger en förenklad bild av minskad energiförbrukning, menar William Karlström, marknadschef på nVent Nordic.

Att elpriserna slår i taket har knappast undgått någon. Tipset bostadsinnehavare då får i dessa tider är inte sällan att, bland annat, stänga av golvvärmen.

Men så enkelt är det inte alltid när det kommer till att minska sin elförbrukning. Det menar William Karlström, marknadschef på nVent Nordic.

– Att påstå att man helt och hållet ska stänga av sin elektriska golvvärme för att spara el ger en förenklad bild av minskad energiförbrukning, säger han i ett pressmeddelande.

William Karlström pekar på att om bostaden, exempelvis, har golvvärme som komfortvärme så bör man ha i åtanke att kroppen normalt accepterar en lägre lufttemperatur om fötterna är varma. Därav bör bostadsinnehavaren överväga att istället dra ned på temperaturen, alternativt stänga av någon annan värmekälla. 

“NYA FASTIGHETER OFTAST VÄLISOLERADE”

Men det sistnämnda är också något som kan ha sina nackdelar beroende på husets/rummets konstruktion och isolering.

– Beroende på hur välisolerad fastigheten är väljer man enkelt själv exakt den temperatur som passar just det egna hemmet, om man har en digital termostat. Nya fastigheter är oftast väldigt välisolerade och då finns det ingen anledning att låta golvvärmesystemet värma i onödan, säger William Karlström.

TIDSSTYRT MER EFFEKTIVT

William lyfter i synnerhet fram hur avstängd golvvärme påverkar olika rum:

Fuktiga badrum: Golvvärme torkar effektivt upp vatten på badrumsgolvet och minimerar känslan av ett fuktigt rum. Fukt på golvet är även grogrund för mögel. 

Blött i hallen: Höst och vinter innebär oftast spår av regn, snö och slask på hallgolvet, som golvvärmen torkar upp.

– Temperaturen på elektrisk golvvärme som är installerad nära golvytan kan oftast sänkas med fortsatt bibehållen komfortkänsla. Ännu mer energieffektivt blir golvvärmesystemet om det tidsstyrs så att det ger effekt endast när golven används, säger Karlström.


Golvvärmesystemet blir mer effektivt om det är tidsstyrt. Det menar William Karlström, marknadschef på nVent Nordic.

Numera finns det alltså moderna, digitala golvvärmetermostater med tidsstyrningsfunktion som gör att golvvärmens temperatur och värmeperioder kan anpassas helt och hållet till de boendes behov och levnadsvanor. Därmed används betydligt mindre energi på golvvärme när golven inte används. 

– Om den befintliga elektriska golvvärmen styrs med en analog termostat, eller en digital termostat som inte har tidsstyrning, lönar det sig oftast att byta, säger William Karlström.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.