https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Sara Kulturhus vinner Träpriset 2024: “Otroligt hedrade”

Prisas för att ha satt "en ny standard"
Sara Kulturhus vinner Träpriset 2024: “Otroligt hedrade”

Sara Kulturhus i Skellefteå. Så heter vinnaren av arkitekturtävlingen Träpriset, som delas ut vart fjärde år av branschorganisationen Svenskt Trä.

– Vi är otroligt hedrade och glada för att ha vunnit Träpriset 2024. Vi vill tacka våra modiga beställare som vågade satsa på hållbart byggande för framtiden, säger Robert Schmitz och Oskar Norelius, ansvariga arkitekter för Sara Kulturhus vid White Arkitekter i ett pressmeddelande.

Sara Kulturhus är med sina 20 våningsplan en utav världens högsta träbyggnader. Kulturhuset ligger mitt i hjärtat av Skellefteå och utgör en naturlig mötesplats som kombinerar stadens rika trätradition med modern ingenjörskonst. Träet i byggnaden kommer från närliggande skogar.

– Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning, säger Rahel Belatchew, ordförande i Träprisjuryn och grundare av Belatchew.


Sara Kulturhus vann Träpriset 2024.

Vinnaren av Träpriset 2024 offentliggjordes på Träprisgalan den 21 mars i den nybyggda delen av Tekniska Muséet i Stockholm som heter Wisdome Stockholm. En byggnad helt i trä som bland annat inrymmer en sfärisk 3D-biograf.

Det vinnande bidraget fick, utöver titeln som vinnare av Träpriset 2024, också en vinstsumma om 100 000 kronor. Prisutdelare var kulturminister Parisa Liljestrand.

– Jag känner stor glädje och vill verkligen gratulera Sara Kulturhus och upphovspersonerna. Om jag skulle sätta ett ord på årets Träpris så är det framtidstro. Vi har förnyat Träprisets kommersiella form och tagit position för framtiden. Sara Kulturhus spänner bågen och inspirerar hela världen till den hållbara omställning vi behöver och som kommande generationer är så beroende av, säger Alexander Nyberg, ansvarig för Träpriset på Svenskt Trä.

145 TÄVLINGSBIDRAG

Juryn 2024 bestod av Thomas Sandell, Camilla Schlyter, Mark Isitt och Rahel Belachew (ordförande). 

Totalt kom 145 tävlingsbidrag in till Träpriset 2024.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.