https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Så ska kompetenser inom byggbranschen standardiseras: “Viktigt”

Nytt program ska kvalitetssäkra kompetenser inom byggbranschen
Så ska kompetenser inom byggbranschen standardiseras: “Viktigt”

Nu lanseras programmet “Kvalitetssäkrad Kompetens”, vars syfte är att utveckla ett standardiserat sätt att definiera, kvalitetssäkra och registrera kompetenser i byggbranschen. Bakom projektet står Byggföretagen, Byggnads, Rådet för Byggkompetens, Svensk Byggtjänst, Byggherrarna, Byggcheferna och Håll Nollan. 

– Byggbranschen ska vara attraktiv, sund och säker. Nu tar vi tillsammans ett viktigt steg för att bidra till en bättre arbetsmiljö och säkerhet samt minska fel och brister i byggprocessen, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Förhoppningen med programmet är att implementera en standard för hela samhällsbyggnadssektorn. I nuläget är det svårt för branschens aktörer att säkerställa kompetensen hos arbetstagare, chefer och arbetsledande personal.

Vidare är det inte enkelt att kontrollera att lagkrav och andra krav efterlevs, vilket försvårar rörligheten av kompetens inom och utanför branschen. Otydliga kompetenskrav har också öppnat upp för oseriösa aktörer och osund konkurrens.


Kvalitetssäkrad Kompetens, Kvalitetssäkrad Kompetens byggföretagen
Nu utvecklas ett standardiserat sätt att definiera, kvalitetssäkra och registrera kompetenser i byggbranschen.

– Vi hoppas att det här blir ett viktigt verktyg för att få mer ordning och reda och bättre arbetsmiljö i branschen. Syftet är enkelt, ingen ska kunna bluffa med kompetensbevis. De som försöker fuska ska inte göra sig besvär i vår bransch, säger Johan Lindholm, Byggnads förbundsordförande.

Först ut i programmet är tre standardiserade kvalifikationer inom arbetsmiljöområdet, som under en treårsperiod ska utvecklas och tas fram kunskapsprov för.

Konkret handlar det om kompetensområdena lastkopplare, byggarbetsmiljösamordnare P/U samt asbest. Förhoppningen är även att kvalitetssäkra andra kompetenser inom byggbranschen.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.