Ramirent först i Europa med banbrytande spårningsteknik: “Flera fördelar”

Ramirent först i Europa med banbrytande spårningsteknik: “Flera fördelar”

Ramirent blir först i Europa med att märka maskiner med en ny och banbrytande LoRa-teknik. Därmed kan hyreskunder, med hjälp av en GPS-sändare, få information om var maskiner befinner sig på byggarbetsplatsen.
– Utöver att man vet var den hyrda produkten befinner sig, ökar kunskapen om maskinernas användande och vilka servicebehov som finns, säger Eric Nordin, affärsutvecklare på Ramirent.

Ramirent har tagit fram den efterfrågade tekniken i ett nära samarbete med svenska bolagen TRAKK, Taggr och Netmore. Ramirent kommer nu börja märka upp sina maskiner med den nya tekniken där man via en sändare dels kan få information om en aktuell maskins position, dels hur mycket den använts och även vilka koldioxidutsläpp användandet genererar.

Det är IoT-företaget TRAKK, med en bakgrund inom bilindustrin, som ligger bakom tekniken där man under två år, tillsammans med Ramirent, arbetat fram en teknik för spårsändare som kopplas upp mot satellit och LoRa-nät (trådlös digital dataöverföringsteknik).

STORLEK SOM TÄNDSTICKSASK

Värt att nämna i sammanhanget är att spårsändaren inte är mycket större än en tändsticksask, vilket möjliggör att den kan sättas på mindre maskiner samt verktyg.

– För våra kunder ger tekniken flera fördelar. Utöver att man vet var den hyrda produkten befinner sig, ökar kunskapen om maskinernas användande och vilka servicebehov som finns. Dessutom kommer vi än mer korrekt kunna redovisa CO2-utsläpp, samt minska risken för stöld och svinn när man hela tiden ser var maskinerna befinner sig, säger Eric Nordin, affärsutvecklare på Ramirent i ett pressmeddelande.


Spåra maskiner på vift. Ett återkommande problem på byggarbetsplatser är att hitta maskiner och verktyg som ligger utspridda på arbetsplatsen. Nu märker Ramirent upp sina maskiner så de enkelt kan spåras – med en teknik man är först med i Europa.

Miljöfördelarna är också många med den nya tekniken. En vibrationssavkännare registrerar exakt hur mycket en viss maskin används och då kan servicetillfällen anpassas mer miljösmart. Andra fördelar är att tekniken signalerar när det är dags för underhåll, vilket Ramirent då kan ordna på plats.

– Tekniken visar exakt hur mycket maskinen har använts och vilket miljöavtryck den har gett, något kunden kan ta med i sitt miljö- och hållbarhetsarbete. Dessutom ger informationen en möjlighet till bättre driftsekonomi och resursplanering, när Ramirent ser hur mycket eller lite maskinen används, säger Mattias Sundström, VD på TRAKK.

I skrivande stund sätter Ramirent inledningsvis spårsändare på drygt 2 300 markvibratorer för att ”trimma in tekniken”. Slutmålet är att ha en fullskalig täckning inom de maskiner som genererar miljöpåverkande utsläpp.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.