Över 2 000 sökande till Peabs satsning för fler kvinnor i byggbranschen: ”Fantastisk siffra”

Över 2 000 sökande till Peabs satsning för fler kvinnor i byggbranschen: ”Fantastisk siffra”

Peab satsar rejält på att göra byggbranschen mer jämställd. I februari lanserade bolaget ett nytt betalt lärlingsprogram enbart för kvinnor – Byggåret.
Och gensvaret lät inte vänta på sig då över 2 000 kandidater har sökt till programmet, där nu rekryteringen har inletts.
– Det här är ju en fantastisk siffra och långt över våra förväntningar. Det visar tydligt på ett ökat intresse bland kvinnor för byggbranschen, säger Stefan Danielsson, affärsområdeschef Bygg på Peab.

Peab satsar drygt 30 miljoner kronor på lärlingsprogrammet Byggåret. Målet är att väcka intresset bland kvinnor för yrket som byggnadsarbetare.

2 400 personer sökte utbildningen och för Peab är det siffror långt över förväntningarna. Men visar klart på ett ökat intresse för byggbranschen, vilket är välkommet då behovet av fler byggnadsarbetare är stort och gynnar hela branschen.

Med Byggåret erbjuder Peab ett betalt lärlingsår för de kvinnor som vill testa något nytt. Programmet är rikstäckande och kommer genomföras på följande orter: Kiruna, Skellefteå, Umeå, Sundsvall, Hudiksvall, Västerås, Stockholm, Örebro, Nyköping, Norrköping, Linköping, Jönköping, Uddevalla, Borås, Göteborg, Kalmar, Malmö och Helsingborg.

FINNS STORT BEHOV”

Totalt handlar det om omkring 50 lärlingsplatser.

– Att intresset för att gå Byggåret blev så stort visar så tydligt att det finns ett stort behov av fler lärlingsplatser i branschen och det känns fantastiskt att vi på Peab kan dra vårt strå till stacken för att komma en bit på vägen till en mer jämställd byggbransch. Vi hoppas så klart också att de som inte får en plats på Byggåret i år kan söka sig till någon av våra branschkollegor, säger Lotta Brändström, affärsområdeschef Anläggning på Peab i ett pressmeddelande.

När deltagarna väl avslutar Byggåret har de genomfört sin grundutbildning med både teori och praktik. De kan därpå börja arbeta som lärlingar under en så kallad kvalificeringsperiod innan de blir färdigutbildade byggnadsarbetare.

Byggåret startar i september 2023. Du kan läsa mer om Byggåret här

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER