Nytt forskningsprojekt: Isolerande Cool Roof-ytbehandling med Quartzene ger stora energibesparingar

Nytt forskningsprojekt: Isolerande Cool Roof-ytbehandling med Quartzene ger stora energibesparingar

Isolerande Cool Roof-ytbehandling som innehåller det nanoporösa materialet Quartzene ger “betydande energibesparingar”. Det visar ett forskningsprojekt som genomförts av Svenska Aerogel tillsammans med Högskolan i Gävle.

Syftet med projektet, som genomfördes under 2022, var att simulera energiförbrukningen för en standardbyggnad, som täckts med en Cool Roof-ytbehandling innehållande Quartzene.

Resultatet visar på betydande energibesparingar. Något som, bland annat, beror på att Quartzene har ett mycket högt solreflektionsindex (SRI).

– Vi startade projektet för att det finns ett behov av att minska förbrukningen av kylenergi samt koldioxidutsläppen. 30 % av världens koldioxidproduktion kommer från byggnader – särskilt gamla byggnader som inte uppfyller dagens hållbarhetsstandarder, säger Sana Sayadi, doktorand vid Högskolan i Gävle, som genomfört analysen av standardbyggnaden tillsammans med Svenska Aerogel.

– Vi startade projektet för att det finns ett behov av att minska förbrukningen av kylenergi samt koldioxidutsläppen. 30 % av världens koldioxidproduktion kommer från byggnader – särskilt gamla byggnader som inte uppfyller dagens hållbarhetsstandarder. Isolerande Cool Roof-lösningar som innehåller Quartzene® minskar energianvändningen effektivt utan att man behöver bygga om de gamla byggnaderna från grunden.


Från vänster: doktorand Sana Sayadi och docent Jan Akander från Högskolan i Gävle, som genomfört analysen tillsammans med svenska Aerogel. I projektet medverkade även docent Abolfazl Hayati.

Mer i detalj visar resultatet från projektet att det ger 15 procent i energibesparingar när Quartzene används i stället för bitumen i Cool Roof-ytbehandlingar i ett varmt klimat. Delvis beror detta på att Quartzene har ett mycket högt SRI (materials termiska emissivitet och solreflektans).

Aerogel menar således att Cool Roof-ytbehandling med Quartzene är “både reflekterande och isolerande, till skillnad från andra Cool Roof-ytbehandlingar på marknaden som enbart är fokuserade på reflektion”.

Läs mer om Cool Roof-lösningar på Svenska Aerogels hemsida.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.