Ny undersökning: Varannan svensk bär arbetskläder på jobbet

Ny undersökning: Varannan svensk bär arbetskläder på jobbet

Hälften av alla som arbetar i Sverige gör det i arbetskläder, som arbetsgivaren tillhandahåller. Det visar en ny undersökning från Fristads. Genom att välja miljödeklarerade plagg kan företagen minska sin klimatpåverkan drastiskt från kläder.
– Klädtillverkning står för en stor del av de globala klimatutsläppen och här kan inköpare göra skillnad om de får möjlighet att göra medvetna val, säger Anders Hülse, vd för Fristads.

I Fristads nya undersökning, som är gjord av Kantar Sifo, svarade drygt hälften av de svenskar som arbetar (51 procent) att de nyttjar arbetskläder som arbetsgivaren eller företaget tillhandahåller när de är på sin arbetsplats.

30 procent svarade i undersökningen att de ”alltid arbetar i arbetskläder”.

– Bra arbetskläder skyddar människor, men det ska inte ske på onödig bekostnad av klimatet. Därför måste alla klädföretag börja redovisa plaggens klimatpåverkan enligt en och samma standard, så att inköpare på företagen kan jämföra olika plagg, säger Lisa Rosengren, råmaterial- och utvecklingschef på Fristads i ett pressmeddelande.

TAGIT FRAM DIGITAL TJÄNST

Fristads har själva tagit fram en digital tjänst, som beräknar mängden besparingar i koldioxidutsläpp och vattenåtgång företag kan göra genom aktiva val vid upphandlingar. 

I genomsnitt sänker Fristads, enligt egen utsago, miljödeklarerade kollektion de klimatpåverkande utsläppen med en fjärdedel i jämförelse med motsvarande, konventionellt tillverkade plagg.

– En miljövarudeklaration gör det möjligt för konsumenter att jämföra vilka kläder som har lägst klimatavtryck. Genom att kartlägga vår klimatpåverkan på plaggnivå kan vi prioritera de åtgärder som har störst effekt, säger Lisa Rosengren.

I undersökningen frågade Kantar Sifo 1 000 svenskar 16-27 september 2022. Frågan som ställdes var: När du är på jobbet, använder du arbetskläder som din arbetsgivare eller företag tillhandahåller? 

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.