Ny kartläggning: Var tredje småföretag kan gå i graven vid generationsskifte

Ny kartläggning: Var tredje småföretag kan gå i graven vid generationsskifte

Var tredje småföretagare planerar att avveckla sin verksamhet när de är redo att dra sig tillbaka. Lika många har ingen plan alls. Det innebär att tusentals jobb riskerar att försvinna, visar en ny kartläggning som Visma Spcs genomfört bland fler än 1 000 småföretagare.
— Fyra av fem nya jobb skapas i små och medelstora företag. Därför är det mycket oroande att så många mindre företag riskerar att försvinna. Det måste bli enklare att lämna över en välfungerande verksamhet, säger Boo Gunnarson, företagarexpert på Visma Spcs i ett pressmeddelande.


Vismas undersökning visar att var tredje småföretagare i Sverige, 34 procent, planerar att lägga ned bolaget när det är dags att dra sig tillbaka. Dessutom svarar lika många, 34 procent, att de helt enkelt inte vet vad som kommer hända med företaget. Bara 16 procent tror på en försäljning, oftast till en köpare utanför bolaget.

Samtidigt beräknas omkring 100 000 bolag behöva nya ägare inom tio år för att deras nuvarande snart går i pension. Skulle så många som en tredjedel då läggas ned innebär det att tiotusentals fungerande företag går förlorade, och med dem många arbetstillfällen.

— Vi riskerar att kasta bort tusentals jobb. Med goda förutsättningar för nya ägare att ta över väl fungerande verksamheter kan de korta sin startsträcka rejält, öka den personliga tryggheten och bevara medarbetarnas jobb, säger Boo Gunnarson i ett pressmeddelande.

ÖVERLÄMNING OVANLIGT

Att aktivt bygga företaget för överlämning är också mycket ovanligt. Bara sex procent av de tillfrågade småföretagarna svarar att de planerar att ta in någon i bolaget i syfte att de sedan ska ta över verksamheten. Däremot hade var tredje, 30 procent, kunnat tänka sig att själva ta över ett befintligt bolag i stället för att starta ett eget. 

I Sverige finns omkring en miljon företag registrerade hos Bolagsverket, varav merparten är små bolag med upp till nio anställda. Samtidigt Visma Spcs årliga Sifoundersökningar att så många som var tredje svensk drömmer om att bli egen företagare.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER