“Nu är tid för både fack och arbetsgivare att inse allvaret”

“Nu är tid för både fack och arbetsgivare att inse allvaret”

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen bjuder under tisdagen in till en webbsänd pressdragning med anledning av växling av yrkanden med Byggnads.
– Nu är tid för både fack och arbetsgivare att inse allvaret för att trygga sysselsättningen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen.

Byggföretagens senaste uppskattning är att de totala bygginvesteringarna i bostäder, anläggningar och offentliga lokaler ”minskar med 10 procent under 2023”.

Byggföretagen påpekar också att nio av tio företagare inom bygg och anläggning anser att återhållsamma lönekrav är ”mycket viktigt eller viktigt” i rådande konjunkturläge.

– Konjunkturläget skapar en osäkerhet som bygg- och anläggningsbranschen inte upplevt på mycket länge. Det kräver en ansvarsfull avtalsrörelse. Nu är tid för både fack och arbetsgivare att inse allvaret för att trygga sysselsättningen, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen i ett pressmeddelande.


byggföretagen byggnads
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen.

Mats Åkerlind menar att det är ”ett bistert läge”.

– Ökade kostnader för material, drivmedel och elkraft gör det dyrare för våra medlemsföretag att bygga. Räntehöjningarna gör i sin tur att efterfrågan på det byggda minskar. Det är ett bistert läge, säger han.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER