Klart: Cementa får fortsätta bryta kalksten i Slite

Klart: Cementa får fortsätta bryta kalksten i Slite

Mark- och miljödomstolen godkänner Cementas ansökan om ett fyraårigt tillstånd för kalkbrytning i Slite på Gotland. Något som välkomnas av bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen.
– Mark och miljödomstolen har fattat ett nödvändigt beslut. Råvaruförsörjningen är en del av Sveriges nationella beredskap. Det är svårt att rusta sjukhus, stambanor och skyddsrum utan betong, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Byggföretagen understryker samtidigt att tillståndsprocesserna måste bli mer “förutsebara” för att på ett bättre sätt täcka in behovet av råvaruförsörjningen.

– Tillgång på cement är också en förutsättning för att driva på den gröna omställningen i form av utbyggd vindkraft, säger Catharina Elmsäter-Svärd i ett pressmeddelande.


Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Enligt Byggföretagens senaste konsekvensanalys hade 160 000 jobb gått förlorat under 2023 vid ett produktionsstopp i Slite. Detta under förutsättning att viss produktion kunde hållas igång med hjälp av extern sten.

– Bygg- och anläggningsbranschen kommer att följa den fortsatta juridiska processen. Byggföretagens uppgift är att lyfta fram betydelsen av kalkbrytningen i Slite för hela samhällsbygget, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Cementas anläggning i Slite på Gotland står i dagsläget för 75 procent av all cementproduktion i Sverige.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER