Karins galna världsrekord står sig: “Var väldigt fokuserad”

Karins galna världsrekord står sig: “Var väldigt fokuserad”

För tio år sedan slog Swecon och i synnerhet Karin Sjöstrand ett nytt hastighetsrekord då hon med sin trimmade hjullastare, Volvo L60G, flög fram över landningsbanan på Eskilstuna flygplats. Ett världsrekord som alltjämt står sig än idag.

Att framföra en hjullastare i 120 kilometer (!) i timmen är förstås hårresande på många sätt och vis. 

Men Karin Sjöstrand, då som nu lastmaskinsförare i Finja bergtäkt utanför Hässelholm, darrade inte på manschetten när det begav sig.

– Om jag var rädd? Nej, men jag var väldigt fokuserad. Jag hade aldrig kunnat häva en sladd i den hastigheten, så det gällde att vara extremt försiktig med rattrörelserna, säger hon i ett pressmeddelande.

INGEN HASTIGHETSMÄTARE

Hur fort hon körde visste hon inte då det inte fanns någon hastighetsmätare i den ombygga hjullastaren. Karin fokuserade på uppgiften och satte helt enkelt plattan i mattan och slog av på farten när cirka 500 meter återstod av landningsbanan.

– Jag var tvungen att bromsa i korta sekvenser, annars skulle bromsarna bli överhettade. Jag kände att det gått fort – att det inte fanns så mycket kvar att krama ut – men jag blev säker först när jag såg teamet hoppa och jubla.

NYTT FÖRSÖK?

Så är det då dags för en repris och försöka putsa världsrekordet?

– Jag skulle tacka ja! Jag älskar fart och är tillräckligt galen!

* Här kan du se en film från rekordet för tio år sedan på Eskilstuna flygplats!

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER