ID06 Bolagsdeklaration förenklas ytterligare genom digital föranmälan

ID06 Bolagsdeklaration förenklas ytterligare genom digital föranmälan

Kontroll på alla underleverantörer och säker på att de uppfyller lagkraven. Låter det som en dröm? Det är faktiskt fullt genomförbart via tjänsten ID06 Bolagsdeklaration – som nu förenklas ytterligare genom digital föranmälan.

ID06 lanserade för cirka två år sedan den digitala tjänsten ID06 Bolagsdeklaration där alla företag i UE-kedjan kan registreras. Med tjänsten kan beställaren känna sig trygg med att uppfylla kraven om sund konkurrens i alla led.

Huvudentreprenören eller beställaren kan på ett enkelt sätt föranmäla underentreprenören digitalt som via inbjudan får fylla i sina uppgifter. Om underentreprenören i sin tur vill ta in en egen underentreprenör gör de bara om proceduren.

Därefter granskas företagen nerifrån och hela vägen upp och presenteras för huvudentreprenören/ beställaren på ett överskådligt sätt. Om allt är i sin ordning, så godkänns underentreprenören.

“MINDRE RISK”

De företag som bara “dykt upp” på arbetsplatsen utan föranmälan blir också synliga. Då kan man agera utifrån det.

– Det här minskar risken för ekonomisk brottslighet, för osund konkurrens och för att utsatta människor far illa, säger Håkan Ericsson, senior rådgivare på ID06 i ett pressutskick och fortsätter:

– Det blir mindre risk för att eventuella missförhållanden och bedrägerier längre ner i kedjan ska drabba huvudentreprenören/beställaren.

ID06 Bolagsdeklaration kan nyttjas inom alla branscher där man vill få koll på vilka underentreprenörer man jobbar med.

LÅNGA LEVERANTÖRSKEDJOR

I många branscher jobbar man idag med långa kedjor av underentreprenörer. Det sker bland annat i byggbranschen där beställaren av en ny fastighet ofta har avtal med en huvudentreprenör, som i sin tur anlitar underentreprenörer.

Det är inte ovanligt att huvudentreprenören bara känner till omkring 30-50 procent av de företag som jobbar på aktuell arbetsplats. Resterande mängd kan man därför inte se om de är registrerade hos Skatteverket med F-skatt, om de har skatteskulder eller har dåligt kreditbetyg.

“RÄTT FÖRUTSÄTTNINGAR”

Med tjänsten ID06 Bolagsdeklaration kan alla företag i UE-kedjan registreras.

– Du får en överblick över vilka underentreprenörer som faktiskt jobbar i projektet. Uppdragsgivaren får också direkt upp en varning om ett företag inte uppfyller lagkraven. Det här är möjligt eftersom tjänsten är kopplad till kreditrapporter och att företag registreras med organisationsnummer, säger Håkan Ericsson.

– På så sätt ger man företagen rätt förutsättningar, att kunna leva upp till de högt satta krav på ekonomi och social hållbarhet. Som det har varit väldigt svårt att följa upp fram tills nu.

Läs mer om ID06 Bolagsdeklaration här.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.