Grattis, kakelplattan

Grattis, kakelplattan

Kakel påträffades första gången i Assyrien drygt 1 000 år före Kristus. Klart att ett av världens äldsta byggnads- och inredningsmaterial ska firas rejält. På torsdagen är det inget mindre än Kakelplattans dag.

Kakel och klinker står sig starkt. Det visar om inte minst det uppsving detta anrika byggnads- och inredningsmaterial fått i Sverige.

Kakelplattans dag, som instiftades 2021, är följdaktligen ett logiskt steg i samtiden.

– Vi ser en trend att fler har börjat lägga tåliga klinkergolv på exempelvis takterasser och runt pooler. Tack vare att det nu går att lägga golv direkt på små klinkerstöd i form av plastfötter är det enklare än någonsin att ge sin utomhusmiljö ett lyft, säger Ralf Jerad, vd på Byggkeramikrådet i ett pressutskick.


Ralf Jerad, vd på Byggkeramikrådet

Kakel och klinker kan idag ta sig i närmast oändliga skepnader, och är möjligtvis en av anledningarna till populariteten.

– Arkitekter, inredare och hem- inredningsintresserade har fått en helt ny verktygslåda. Att ha ett trägolv i badrummet, eller låta parketten fortsätta ut på balkongen eller uteplatsen är inte länge en omöjlighet, säger Ralf Jerad.

STARKA FÄRGER EN TREND

Ralf Jerad tror att trenden under 2023 kommer gå mot stora plattor, starka färger och även blommönster som för tankarna till en tapet.

– Vi ser en trend att fler har börjat lägga tåliga klinkergolv på exempelvis takterasser och runt pooler. Tack vare att det nu går att lägga golv direkt på små klinkerstöd i form av plastfötter är det enklare än någonsin att ge sin utomhusmiljö ett lyft, säger han.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER