Färghandlaren löser målarens problem

Människan är ett trendkänsligt släkte. Om grannen gör på ett visst sätt ska givetvis hela gatan haka på. Om en viss tv-serie har ett snyggt inrett hus, brukar även det så småningom färga av sig på tittarna och sedan mynna ut i hantverksbranschen. En modern trend som har spillt över från USA är att allt ska vara ”inmålat”.
– Förut har det varit de mer neutrala kulörerna vitt, grått och svart, säger Robin Madsen, butikschef på Färgscalan i Solna. Det är fortfarande kvar ganska mycket. Men lite mer amerikanskt att man kör samma kulörer på snickerier, väggar och tak. Sådant kan man se i amerikanska serier och liknande!
– Och just att man går ifrån det vita och det gråa till lite mer petroleum-nyanser, tillägger Jonas Eriksson, butiksansvarig på Färgscalan i Hammarby Sjöstad. Idag ska det alltså vara samma nyans från snobbkant till sockel och foder. Och gärna även samma glanstal. – Helmatta snickerifärger till exempel, säger Marcus Sjöström, Färgscalan i Solna. Det tror jag blir mer och mer, och efterfrågas i alla fall alltmer. – Det skulle jag säga är den största trenden, fortsätter Jonas. Att det ska vara så matt som möjligt på både vägg och snickerier. – Det hänger ihop lite med det här att det ska vara samma kulör på allt, säger Robin. Då vill man inte ha högre glans på snickerierna om det är helmatt på väggarna.

GLANSTAL
En branschstandard är att måla väggar i vardagsutrymmen i glans 7, en färg tillräckligt matt men som ändå går att torka av. Sedan ett par år tillbaka började beställaren efterfråga en ännu mattare väggfärg, som också tål vardagligt slitage och som går att torka av utan att lämna ”tillputsade” fläckar där man har försökt torka bort smuts eller skomärken. Här var Teknos tidiga på bollen, kanske till och med lite före sin tid.
– Teknos var egentligen först med en sådan typ av produkt, säger Marcus. Den var rätt ny när jag började här runt år 2000. Den håller glans 3 och är avtorkningsbar. En vägg målad i helmatt färg ger en känsla av sammet, man får bort lite av ”plastkänslan” som en klassisk glans 7 kan ge. Helmatta färger har glanstal upp till 5. Men den produkt som går mest är ändå ”7-glansen”, förklarar trion.
NCS ELLER RAL?
– Jag skulle vilja att alla gick över till NCS, säger Marcus. Som vanligt är det tillverkare som ändrar lite på kulörer och tar fram sin egen ”olivgrön” eller vad det må vara. Det ställer till det. Oftast går det att matcha kulörer med ögat och scanner. Men i vissa fall går det inte att ”översätta” kulören till ett brytbart alternativ. Att hitta den närmaste kulören kan i vissa fall skilja flera nyanser om det vill sig riktigt illa.
– Jag skulle vilja säga som bokhyllan och väggen ungefär, säger Marcus och pekar mot en ekbokhylla och den gulmålade väggen bakom. Så långt ifrån kan det vara!
– Man kan komma nära, men ”nära” kan vara ett brett begrepp, fortsätter Jonas. NCS-systemet består av 1 950 standardkulörer, vilket är långt fler än det mycket glesare RAL-systemet, som innehåller strax över 200 nyanser. Detta kan ställa till det för färghandlarna. – Många industrier har RAL som standard när de sprutlackerar, säger Marcus. Och vissa lackerare vill inte ha NCS, de vill bara ha RAL. Och ibland ställer det där till det om man ska lackera luckor och väggarna är målade med någon ”olivgrön”, eller vad det kan vara … och så ska de ha luckorna i samma, som inte finns i RAL. Och då vill lackeraren prompt ha en RAL-kulör. Då blir det svårt.
Kulören vitt inom måleribranschen är minst sagt ett vitt begrepp. Länge har S 0502-Y, även känd som Antikvit och Stockholmsvit varit ett säkert kort. Idag har man generellt sett gått ifrån S 0502-Y och börjat med S 0500-N, om man frågar Färgscalan.
– Jag tror också att folk har blivit lite mer medvetna, fortsätter Marcus. S 0502-Y kan se solkig ut. Jämfört med något som är helt vitt, som taket, kan det se inrökt ut. Jag tror att det är det det handlar om. Kring år 2000 var 90 procent målat med S 0502-Y. Nu är 90 procent målat med S 0500-N. ”Vitvit” efterfrågas desto mer sällan. Lite mer värme i det vita efterfrågas alltmer, någon form av brytning får det gärna vara.
– Men det finns ett klientel som vill ha det, där det ska vara så otroligt vitt, som nyfallen snö, fortsätter Marcus. Men det blir väldigt sterilt.

FACKHANDELN ÄR ETT SERVICEYRKE
Färgscalan har filosofin att vara problemlösaren för sina kunder. Deras huvudleverantör är Teknos, men kommer det in en kund som behöver ett annat märke ser man till att lösa det.
– Och det gör inte oss något om vi är tvungna att åka till någon annan färgtillverkare, tillägger Marcus. Vi löser det för kunden och har alltid jobbat så. Det tror jag att fler aktörer skulle behöva göra – ha lite mer servicetänk.
FLER REPORTAGE
VISA FLER






