Efter regeringens budgetproposition – Byggföretagen vill se fler regelförenklingar

Efter regeringens budgetproposition – Byggföretagen vill se fler regelförenklingar

Regeringen har lämnat sin budgetproposition för 2023 till riksdagen. Nu kommenterar bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen budgetpropositionen — som vill se fler regelförenklingar.
– Här väntar vi fortfarande på konkret politik från den nya regeringen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Regeringen bedömer, bland annat, att BNP minskar med 0,4 procent under 2023. 
Byggföretagens egna prognos ligger på minus en procent jämfört med 2022.

– Utvecklingen på bostads- och fastighetsmarknaden utgör en riskfaktor. När det kommer till nyproduktion är Byggföretagen förstås extra bekymrade över att cementkrisen ännu inte är över. Råvaruförsörjningen behöver säkras om vi ska kunna bygga Sverige ur krisen, säger Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen i ett pressmeddelande.


Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen.

Byggföretagen har tidigare ställt sig tvivlande till investeringsstödet för nyproduktion av hyresbostäder med hänvisning till att det ”snedvrider konkurrensen på marknaden”.

När regeringen nu avskaffar subventionerna vill Byggföretagen se fler regelförenklingar.

– Avskaffat investeringsstöd måste balanseras upp av regelverk som bidrar till att säkra en hög och jämn byggtakt. Här väntar vi fortfarande på konkret politik från den nya regeringen, säger Rasmusson.

Övriga förslag i regeringens budgetproposition som berör bygg- och anläggningsbranschen är, bland annat, ett riktat stöd till elintensiva företag på 2,4 miljarder, bibehållen A-kassa och tillfälligt sänkt skatt på drivmedel.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER