De tog hem Nordbyggs guldmedalj: ”Betyder jättemycket”

De tog hem Nordbyggs guldmedalj: ”Betyder jättemycket”

Vinnaren av Nordbyggs guldmedalj för årets mest innovativa produktnyhet 2023 är nu utsedd. Utmärkelsen tilldelas Karlstadbaserade Woodbe och för deras patenterade byggsystem BiteLock med självlåsande infästningsteknik inspirerat av Lego.
– Vi är ju ett litet och relativt nystartat företag i branschen, att då få bekräftelse på att det vi gör är bra och att vi jobbar i rätt riktning är fantastiskt, säger Filip Palosaari och John Elwin Segolsson, båda medgrundare av Woodbe, i ett gemensamt uttalande.

Tävlingen är ett samarbete mellan Nordbygg och Svensk Byggtjänst där tio produktnyheter nomineras årligen.

Och nu står det alltså klart att guldmedaljen hamnar hos Start up-bolaget Woodbe och dess patenterade byggsystem BiteLock med självlåsande infästningsteknik.

– Det betyder jättemycket för oss. Vi är ju ett litet och relativt nystartat företag i branschen, att då få bekräftelse på att det vi gör är bra och att vi jobbar i rätt riktning är fantastiskt, säger Filip Palosaari och John Elwin Segolsson, båda medgrundare av Woodbe, i ett gemensamt uttalande i ett pressutskick.

BiteLocks självlåsande stomsystem i korslimmat trä är tänkt att bidra till ett mer hållbart byggande.

– Den här produkten är spännande på flera sätt. BiteLock minskar behovet av infästningar rejält vilket innebär mindre metall i konstruktionen, och därmed möjlighet till minskad klimatpåverkan. Den kan också ge en bättre arbetsmiljö för snickarna, säger jurymedlemmen Ingar Lindholm från Svensk Byggtjänst.

KRITERIERNA ENKLA

Kriterierna för att nomineras är enkla. Innovation inom materialnyheter belönas. Med tiden har även hållbarhetsaspekten börjat tas i beaktning.

– Det ska vara en nyhet som tidigare inte funnits på den svenska marknaden. Uppfinningar är sällan helt nya utan bygger på gammal teknik i nya innovativa kombinationer som för byggandet framåt, förklarar jurymedlemmen Björn Florman från Materialbiblioteket.

Juryn består av Anna Göth (Byggkatalogen/Svensk Byggtjänst), Lina Hann, (Nordbygg), Jenny Svärd (Byggmaterialindustrierna), Ingar Lindholm (Byggkoll/Svensk Byggtjänst och Björn Florman (Materialbiblioteket).

Bland årets nominerade produktnyheter fanns bland annat ett spik- och skruvfritt byggsystem, en klimatsensor med fågelljud och toalettmöbler av återvunnen papp.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.