Byggföretagens medlemmar säger tydligt nej till 1-årigt avtal

Byggföretagens medlemmar säger tydligt nej till 1-årigt avtal

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens medlemmar säger tydligt nej till ett 1-årigt avtal i den pågående avtalsrörelsen. I Byggföretagens senaste Byggbarometer uppger nästan hälften av de tillfrågade medlemmarna att man i stället vill se ett 3-årigt avtal.
– Det behövs långsiktiga spelregler för att stärka konkurrenskraften och trygga jobben, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen.

Byggföretagen skriver i ett pressutskick att “34 procent av Byggföretagens medlemmar vill se ett 2-årigt avtal” och att “20 procent föredrar en 1-årig avtalsperiod”.

– De kommande åren blir lågkonjunktursår. Ökade kostnader för materiel, drivmedel och elkraft gör det dyrare för våra medlemsföretag att bygga, säger Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen i ett pressmeddelande.


byggföretagen byggnads
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef på Byggföretagen.

När det gäller oron för konflikt eller strejk i samband med avtalsrörelsen är splittringen bland Byggföretagens medlemmar emellertid påtaglig.

Drygt hälften av företagarna svarar att man inte känner någon oro – medan fyra av tio oroas.

– Det finns en viss förtröstan om att Byggnads vill göra en rimligare förhandlingslösning än kraven som presenterades i samband med växlingen av yrkanden, säger Mats Åkerlind.

Byggföretagens ingångsvärde i avtalsrörelsen är att värna märket och ett flexiblare kollektivavtal gällande till exempel arbetstider. Byggnads ställer sig bakom LO-samordningens krav på 4,4 procent i löneökningar och kräver ett 1-årigt avtal.

Undersökningen i Byggbarometern genomfördes under perioden 6 till 13 februari och besvarades av 587 medlemsföretag. Nuvarande Byggavtal löper ut den 30 april.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

MER BRANSCHNYTT

VISA FLER