https://track.adform.net/C/?bn=72748028

Byggföretagen: Förläng försöket med branschskolor

Byggföretagen: Förläng försöket med branschskolor

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagen kräver nu att regeringen ger Skolverket ett nytt uppdrag för att utvärdera försöket med branschskolor.
– Elevernas anställning sex månader efter avslutad utbildning behöver kartläggas. Till vilken del matchar elevernas anställning den genomförda utbildningen? säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning på Byggföretagen.

Yrken som, exempelvis, golvläggare, plåtslagare och murare kräver undervisning av specialutbildade lärare i nära samverkan med branschen.

Därav har försöksverksamheten med nio olika branschskolor, som har pågått sedan 2018, varit ett lyckat drag för att säkra kompetensen.

– Även om det råder stor brist på dessa yrkeskompetenser är det svårt för alla gymnasieskolor och vuxenutbildningar att ha rätt kompetens på skolan. Därför är branschskolorna ett så viktigt komplement, säger Elin Kebert, expert kompetensförsörjning på Byggföretagen i ett pressmeddelande.

Elin Kebert, expert kompetensförsörjning, Byggföretagen.

Enligt Byggföretagen har försöket med branschskolor fått tummen upp i bygg- och anläggningsbranschen.

– Våra medlemsföretag behöver trygga kompetensförsörjningen. Bristen på samhällsbyggare är omfattande. Enbart i Stockholm-Mälardalsregionen är rekryteringsbehovet cirka 7 000 individer per år fram till 2030, säger Elin Kebert.

Byggföretagen skriver i pressmeddelandet att man vill se Skolverket få ett nytt uppdrag om att utvärdera branschskolorna. Byggföretagen vill också att regeringen tillsätter medel i vårändringsbudgeten och förlänger branschskoleförsöket till 2027.

Vidare skriver Byggföretagen att “[…] reglerna kring branschskoleförsöket förtydligas och förenklas. Det bör t ex framgå tydligare att branschskola kan erbjudas till studerande inom vuxenutbildningen och begränsning om max fem elever per huvudman bör tas bort“.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.