Byggföretagen kräver svar efter Byggnads avhopp: ”Förstås besvikna”

Byggföretagen kräver svar efter Byggnads avhopp: ”Förstås besvikna”

Bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens vd Catharina Elmsäter-Svärd skriver nu ett öppet brev efter Byggnads plötsliga beslut att hoppa av det mångåriga samverkansprojektet Sund konkurrens och schyssta byggen.
– Vi har haft en stor och bred samsyn om nolltolerans mot fusk. Att slå tillbaka kriminalitet och oegentligheter på den svenska byggarbetsmarknaden är en förutsättning, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

Byggföretagen skriver i ett pressutskick att det gemensamma arbetet med Byggnads gjort att frågan om sund konkurrens i dag har en “självklar plats på dagordningen för regering, riksdag, myndigheter, byggherrar, fastighetsbolag och banker”.

Byggföretagen skriver vidare att delegationen mot arbetslivskriminalitet också lyfte fram byggbranschen som “ett föredöme” i sitt delbetänkande till regeringen den 21 februari.

– Det gemensamma arbetet har pågått sedan 2018 och lett fram till åtgärder såsom en kunskapsbank för vägledning, initiativ till Byggmarknadskommissionen och implementeringen av Bankinitiativet för hållbara banklån. Beskedet att Byggnads kliver av samarbetet är olyckligt för alla i branschen, säger Catharina Elmsäter-Svärd i pressmeddelandet.


Catharina Elmsäter-Svärd, vd på Byggföretagen.

Byggföretagen vill nu se att Byggnads ledning i Stockholm svarar på följande frågor:

 Vilket är skälet till att Byggnads på stående fot inte längre vill vara med?
 Vilka förslag på åtgärder som ger bättre effekt än Sund konkurrens och schyssta byggen har Byggnads?
 Vad innebär Byggnads avhopp för redan sjösatta projekt såsom framtagandet av branschens API för seriösa beställare?

Catharina Elmsäter-Svärd menar att Byggföretagens dörr är fortsatt öppen för samarbete och samverkan.

– Vi är förstås besvikna på Byggnads agerande men Byggföretagens dörr står alltid öppen för samverkan och samarbete, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.