Aluminiumspill blir en ny råvara hos Svenska Fönster

52 ton aluminiumspill från Svenska Fönsters fabrik skickades direkt till återvinning under 2024
Aluminiumspill blir en ny råvara hos Svenska Fönster

Att skapa cirkulära materialflöden är en avgörande del i Svenska Fönsters hållbarhetsarbete. Ett arbete som har lett fram till att hela 52 ton aluminiumspill från fabriken skickades direkt till återvinning under 2024.
Nu blir spillet en råvara som kan gå tillbaka in i vår produktion igen, säger Camilla Olsson, miljösamordnare hos Svenska Fönster. 

I början av 2024 startade Svenska Fönster ett pilotprojekt för att undersöka möjligheten att skicka tillbaka aluminiumspill från sin fabrik till leverantören. Redan tidigt visade sig att detta flöde för återvinning var framgångsrikt och vid slutet av 2024 hade 52 ton aluminium skickats tillbaka. 

Aluminium är en viktig del av Svenska Fönsters sortiment av aluminiumbeklädda träfönster, men det är samtidigt ett av de material som har högst koldioxidavtryck. Genom att samla in aluminiumspill – långa profiler över 1,2 meter – från produktionen och skicka tillbaka dem till leverantören, kan detta värdefulla material återanvändas och bidra till framställningen av aluminium med lägre klimatpåverkan. 

Det nya retursystemet bygger på den befintliga leveransprocessen från leverantören. Tidigare levererades aluminium på ställningar, som lossades och sedan togs tillbaka tomma. Nu lämnas vissa av dessa ställningar kvar hos Svenska Fönster för att samla upp de spillbitar som inte kan användas i fönsterproduktionen.

“TAGIT BORT EN MELLANHAND”

När nya aluminiumprofiler levereras, hämtas de fyllda ställningarna upp av leverantören och transporteras tillbaka till deras produktionsanläggning för återvinning.

– Även tidigare lämnades så klart vårt avfall till återvinning, men nu har vi tagit bort en mellanhand och spillet klassas inte som ett avfall utan som en råvara som kan återanvändas direkt, säger Camilla Olsson, miljösamordnare hos Svenska Fönster i ett pressmeddelande.


Camilla Olsson, miljösamordnare hos Svenska Fönster. 

Förutom att bidra till återanvändning av detta värdefulla material, är lösningen även fördelaktig ur ett transportperspektiv eftersom den eliminerar tomtransporter.

Cirkulära flöden är en viktig del av Svenska Fönsters och dess koncerns Dovistas hållbarhetsarbete. I Dovistas hållbarhetsrapport, som publiceras i dag, ges en överblick över hela koncernens arbete för en mer hållbar framtid – med målet att minska verksamhetens miljöpåverkan med 90 procent till år 2050. 

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *