Vem på arbetsförmedlingen har skapat flest låtsasjobb den här veckan?

Vem på arbetsförmedlingen har skapat flest låtsasjobb den här veckan?

Det senaste året har jag följt ett antal case där byggföretag i framförallt mindre städer lider av personalbrist trots att det finns både arbetsförmedling och arbetslösa hantverkare på orten. Hur kan det komma sig? Manpower, som bland annat är ett bemanningsföretag, gjorde nyligen en global undersökning där utbildade hantverkare för femte året i rad låg i topp över de största bristyrkena. Många kanske tror att det är ett inhemskt problem fokuserat till Sverige, men så är inte fallet. I Europa och USA ligger utbildade hantverkare på första plats när det gäller bristyrken, och i Sverige på andra plats. I topp ligger inte helt oväntat säljare.

De flesta hantverksföretagen i Sverige är under fem anställda och där man som VD först och främst är hantverkare, men till uppgiften kommer även att du ska räkna på jobb, betala fakturor, sköta löner, se till att personalen både har bil och mobiltelefon, ja listan kan göras hur lång som helst. Just nu har de flesta i branschen mer jobb än de hinner med och skulle kunna ta på sig fler uppdrag om de var fler anställda, men att parallellt även rekrytera och utbilda ny personal finns det inte tid till.

Samtidigt som hantverksbranschen skriker efter folk går arbetsförmedlingen på knäna. Men istället för att vara ute på fältet och hjälpa företag och arbetssökande att matcha varandra, vilket ingår i deras arbetsuppgifter, sitter de fast i administration där fokus ligger på att forsla ut folk i subventionerade låtsasjobb som regeringen skapat för att putsa till statistiken. Arbetsförmedlingen har så många subventionerade åtgärder att erbjuda både arbetsgivare och sökande att de inte ens själva kan hålla reda på dem. Aktivitetsstöd, instegsjobb och lönebidrag är bara några exempel. Om jobbet de förmedlar gör att en arbetsgivare säger upp en anställd utan subventioner är av mindre betydelse så länge statistiken ser bra ut när regeringen presenterar sina siffror. När det gått så långt att det till och med står i platsannonserna att man söker folk som har någon form av anställningsstöd har systemet fullständigt kollapsat. Det snedvrider konkurrensen och skapar knappast några riktiga arbeten eftersom när stödet tar slut åker den anställde ut och ersätts av en ny person med någon sorts lönebidrag.

Trots att byggbranschen har gått på högvarv i flera år har det inte tagits fram några långsiktiga och hållbara åtgärder för att parera bristen på inhemskt arbetskraft. Istället har Sverige fått förlita sig på utländska byggföretag som fått öppet mål in på den svenska arbetsmarknaden. Nu är det dags för arbetsförmedlingen tillsammans med arbetsmarknadsminister Ylva Johansson att komma ut i verkligheten och styra om resurserna från att skapa skattefinansierade låtsasjobb till att skapa riktiga jobb. Det kommer att gynna våra företagare, de arbetslösa och sist men inte minst vår tillväxt och ekonomi.

Trevlig läsning!

Rickard Carlsson
Publisher

SKRIVEN AV
Rickard
Publisher
Grundare av DMH och ansvarig för alla våra verktygstester. Så har du förslag på produkter eller verktyg som du tycker att DMH ska testa är det bara att höra av dig till mig. (Har du även ett garanterat bra gösställe så är du välkommen att skicka koordinaterna)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.