Vattenskador i kök fortsätter att öka

Vattenskadeundersökningen för år 2016 innehåller inte några överraskningar. Vattenskadorna i kök fortsätter att öka samtidigt som de sjunker i badrummen.
kitchen_872x500

Köket är idag utrymmet som står för flest vattenskador. En trend som ser ut att hålla i sig.

Varje år inträffar ett stort antal vattenskador i våra byggnader, som kostar mycket att åtgärda. Vattenskadecentrum undersöker orsakerna som ligger bakom skadorna och ger varje år ut en vattenskaderapport.

Stora förändringar sedan 2009
Nu är vattenskadeundersökningen för år 2016 klar. Den visar att 34 procent av alla skadorna inträffade i köket och 27 procent i bad- eller duschutrymmen. Förra året var siffrorna 33 respektive 28 procent.
Enligt rapporten har det skett relativt stora förändringar sedan 2009, då andelen vattenskador har minskat i bad och dusch, medan de har ökat i köken. Förmodligen beror detta på att det är fler vattenanslutningar i ett kök idag.

Ledningssystemen orsakar flest vattenskador
De flesta vattenskador orsakas av ledningssystemen då de uppgår till 62 procent av alla inrapporterade vattenskador. Statistiken för dessa vattenskador har förbättrats i årets rapport och blivit mer detaljerad. Statistiken ser dock annorlunda ut och går därför inte att jämföra direkt med tidigare statistik.
26% av ledningsskadorna beror på korrosion, 80% av dessa är 30 år eller äldre.
33% av ledningsskadorna beror på ålder/slitage, 65% av dessa är 30 år eller äldre.
Genom ett bättre underhåll bör man kunna minska dessa skador väsentligt, skriver man i rapporten.

SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.