Vätgasdriven dumper med fyra timmars drifttid

Vätgasdriven dumper med fyra timmars drifttid

Inget du kommer att kunna beställa hem inför hösten, förvisso. Men inte kunde vi undanhålla er den här pjäsen från Volvo, som oförtrutet jobbar vidare mot en framtid med nollutsläpp på byggarbetsplatserna.

Men nej, här handlar det inte om el, utan vätgas. Volvo HX04, som är resultatet av ett Vinnova-finansierat forskningsprojekt som pågått från 2018–2022, är nämligen världens första dumper för utsläppsfri drift med vätgasbränsleceller. 

Volvo HX04 tankas/laddas med 12 kg väte, en process som ska ta sju och en halv minut, och erbjuder därefter en drifttid på omkring fyra timmar, beroende på användningsområde – med vattenånga som enda restprodukt. Vart maskinen ska tankas för den som bor lite utanför stan är såklart en annan fråga, även om infrastrukturen för vätgas är under utveckling. Läs mer på www.swecon.se.

Du har väl inte glömt att anmäla dig till Transportbilsdagen den 26 augusti?


SKRIVEN AV
DMH
Sedan starten har DMH - Den Moderna Hantverkaren publicerat mängder av artiklar, nyheter, reportage och tester för den professionella hantverkaren. Tidningen uppstod ur behovet av en riktig branschtidning för skickliga yrkesmän.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

FLER NYHETER

VISA FLER