Världens starkaste öl

En svalkande bira på 67,5 procent, någon? Känns det i överkant kanske en frysdestillerad ”eisbock” på 55 procent serverad ur en uppstoppad ekorre kan vara någonting. Glöm DIPA, stouts och elefantölen du baxade av Viking Cinderella på 90-talet. Här är några av craftbeer-boomens sjukaste stunder.
Världens starkaste öl

Fram till Sveriges medlemskap i EU 1995, samma år som Systembolaget öppnade en specialbutik för öl på Norra Stationsgatan i Stockholm, kunde du hitta ett 20-tal ölsorter på ”bolaget”. Ingen av dem starkare än 5,6 procent. Det var nämligen ”taket” för hur stark bärs som svenskarna anförtroddes bära hem på fredagskvällarna. 

En smärre skandal kunde för övrigt undvikas i början på 90-talet när det uppmärksammades att det belgiska trappistölet Orval som höll just 5,6 procent faktiskt jäste på flaska och därmed inom tid riskerade att hamna över den magiska gränsen. Systembolaget plockade dock snabbt bort flaskorna och ordningen var återställd. 

Vem som var först med att brygga riktigt starkt öl i större omfattning än enstaka batcher. Ja, därom tvistar de lärda som det brukar heta. Men något av en milstolpe är i alla fall Samuel Adams klassiska Triple Bock på 17,5 procent (1994), en avgrundssvart brygd där craftbeer-pionjärerna Boston Beer Company använt lönnsirap och champagnejäst för att få ”boosta” alkoholhalten. 

UPPSTOPPADE EKORRAR

”Excentrisk, artistisk och rebellisk”, så presenterade Brewdog den 55 procent starka The end of history (2010) som levererades i flaskor av uppstoppde ekorrar. Inget som DMH på något sätt supportar, och lyckligtvis stannade produktionen på 12 flaskor. 

De rekord-starka ölen skulle dock dröja fram till början av 2010-talet, då lanseringen av skotska Brewdogs ”eisbock” Tactical nuclear penguin (32 procent) blev startskottet på en era av kapprustning som skulle gå till historien som ”the beer wars”. 

När italienska bryggeriet Revelation Cat kastade sig in i matchen var det inte bara med en starkare öl på hela 35 procent. Namnet var dessutom en direkt passning till Brewdog: Freeze the penguin. 

Tyska bryggeriet Schorschbräu var nästa spelare på banan med sin vita ”saftflaska” Schorschbock 40 som namnet till trots ”bara” höll 39,4 procent. När tidigare nämnda Brewdog svarade med Sink the Bismarck (41 procent) var handsken såklart kastad mellan Tyskland och Skottland. Inom kort var Schorschbräu tillbaka i täten med Schorschbock 44 (44 procent) innan Brewdog kontrade med vad som mycket väl skulle kunna vara tidernas sjukaste, inte bara öl, utan produkt i stort. 

Några av de viktigaste ”spelarna” från ”the beer wars”, den kapprustning om att att brygga världens starkaste öl som pågick under 2010-talets första hälft. 

Från vänster till höger: Samuel Adams Triple Bock från amerikanska Boston Beer Company (17,5 procent), Tactical nuclear penguin från skotska bryggeriet Brewdog (32 procent), Schorschbock 40 från tyska Schorschbräu (39,4 procent), Sink the Bismarck från Brewdog (41 procent), Armageddon från Brewmeister (65 procent) samt ”världens starkaste öl” Snake Venom från Brewmeister (67,5 procent). 

Det dussin exemplar som producerades av den 55 procent starka The end of history såldes nämligen i flaskor gjorda av (riktiga) uppstoppade ekorrar. 

– Den här ölen är excentrisk, artistisk och rebellisk och förändrar samtidigt den generella synen på öl, och på uppstoppade djur, menade Brewdogs grundare James Watt vid lanseringen.  

Den starkaste öl som finns att tillgå på Systembolaget idag: romfatslagrade Fimbulvvinter från Avery Brewing Co med en alkoholstyrka på 16,9 procent.

De två starkaste öl som någonsin producerats kommer båda från det skotska bryggeriet Brewmeister: den 65 procent starka Armageddon och ”storebror” Snake Venom som klockar in på 67,5 procent. Bryggarna på Brewmeister rekommenderar att båda produkterna dricks ”som en brandy”. Låter klokt, eftersom en pint som jämförelse motsvarar det dubbla rekommenderade maxintaget för en vuxen man – under en vecka. 

”GLÖM ALLA REGLER”

Men kan en öl på 50–60 procent fortfarande kallas öl? Hur går tillverkningen till? Och hur smakar egentligen en bira med alkoholstyrka i klass med whiskey eller vodka? 

– Vad som egentligen får kallas öl är en fråga jag får ganska ofta, säger Nadja Karlsson, dryckesexpert och provningsansvarig på Spritmuseum i Stockholm. Oftast svarar jag: Glöm alla regler! Så länge drycken är spannmålsbaserad och har genomgått någon form av jäsning så är det formellt ett öl. Personligen skulle jag nog stanna någonstans vid Samuel Adams trippel-bock [17 procent] i min definition. Efter det blir det någonting annat. 

Hur framställs en öl på 40–50 procent? 

– Normalt så dör vanlig öljäst när alkoholhalten närmar sig tio procent, så för att kunna göra riktigt starkt öl så använder sig bryggerierna av metoder som till exempel att tillföra champagnejäst eller kyl- och frysdestillering. 

Av ”rekord-ölen” från de lite större bryggerierna har Nadja haft förmånen att testa de flesta, exempelvis Brewmeisters Armageddon eller Brewdogs Tactical nuclear penguin.  

Nadja Karlsson, provningsansvarig på Spritmuseum i Stockholm.

– En öl på säg 45 procent skulle jag säga är mer jämförbar med att prova ett starkvin eller ett destillat, förklarar Nadja. Konsistensen är ganska trögflytande, lite som soja, och vanligtvis är det inte mycket av bubblorna kvar. Skulle jag likna det med någonting ur Systembolaget sortiment idag skulle jag säga Don PX, en väldigt speciell sherry där Systembolagets ”klockor” för sötma och fyllighet är fulla, och du i princip behöver skaka ut drycken ur flaskan.  

Vilka är de viktigaste trenderna inom öl i stort just nu? 

– Framför allt är det alkoholfri öl som ökar brutalt i försäljningen. Nya jästekniker, där man till exempel har tagit fram jäststammar som bara jäser upp en viss del av sockret, har verkligen revolutionerat den alkoholfria ölen. Sedan verkar det också som syrlig öl nästan håller på att bli småfolklig. Annars tror jag kanske att de ”korrekta” lagerölen, riktigt bra tyska lageröl, kan bli lite av ölnördarnas nya grej.

SKRIVEN AV
David Liljefors

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *