Vad är det du gör egentligen?

Vare sig du är träningsnarkoman eller soffpotatis (och allt däremellan) har du antagligen hört dem. ”Crunches”, ”Burpees”, ”Squats”, alltså namnen på olika träningsövningar. Vad betyder dessa och var kommer namnen ifrån?
Vad är det du gör egentligen?

Burpees
Man skulle kunna tro att den här övningarna har något med rapar att göra men det har den inte. Burpees är en träningsövning för både uthållighet och koordination. Den går till så att man från stående position går ned på huk och sätter händerna på marken. Sedan hoppar man bakåt med fötterna samtidigt som man böjer på armarna. Sträck på armarna och skutta åter till huksittande för att sedan explodera uppåt med armarna sträckta över huvudet. Och repetera. Ni hör ju att det låter rätt jobbigt. Vem som är ansvarig för dagens tappning av denna övning råder det viss tveksamhet över. Men den som står bakom övningens originalutförande är hursomhelst fysiologen Royal H. Burpee. Då var tanken att göra fyra repetitioner som del av ett större test. På den tiden (30-talet) var han dessutom emot tanken att göra alltför många repetitioner i rad – det ansågs göra mer skada än nytta. Den uppmärksamme lär ha lagt märke till att grundaren hette Burpee i efternamn.

Crunches_872

Crunches
Vi är ju rätt amerikaniserade som det är så då kan vi lika gärna fortsätta. ”Crunch” betyder att krossa, fast inte fullt lika brutalt. Crunch är det man gör när man tuggar flingor. En mer rättvis översättning skulle kunna i så fall vara ”krossknapra” eller ”moskrossa”. Hur gör man detta? Man pressar ihop frukostflingorna i detta fall. Överför tanken till hela kroppen: överkroppen och underkroppen blir över- och underkäken och bålen blir det som håller ihop allt. Man ligger på rygg med benen böjda och fötterna på marken (alternativt med hälarna vilandes på en boll eller en stol), och aktiverar sedan magmusklerna genom att lyfta uppåt, utan att nedre ryggen lämnar golvet. Repetera tills du får superont i magen.

Squats
Som människor är vi väldigt känsliga mot förändring, gör majoriteten på ett visst sätt ska naturligtvis övriga hänga på. Skönhetsideal är i det närmaste förbrukningsvara – det som var snyggt igår är definitivt inte snyggt idag. Dessutom förändras skönhetsidealen hela tiden. Idag har vi fått för oss att stora rumpor är, ursäkta uttrycket: ”the sh*t”. Hur får man en stor stjärt då? Jo då gäller det att göra så många squats som möjligt. Men vad betyder namnet egentligen? Det ska vi berätta: squat är ett engelskt ord och betyder i vissa fall bokstavligen ”ingenting”. Ni har väl hört uttrycket: ”You don’t know squat!”, vilket kan översättas till ”du vet inte ett skit!” Men ordet kan även betyda att sitta på huk. I den engelska ordboken står det bland annat så här: ”Att huka sig ned som om man har som avsikt att slippa undan observation.” Den förklaringen är ganska beskrivande, man sitter på huk men är beredd på att hoppa iväg om läget skulle kräva det. Övningen squat handlar väldigt kortfattat om att böja på knäna och resa sig upp igen, för att aktivera lår, höfter och stjärtmuskulaturen bland annat. Övningen kan göras med eller utan vikter.

FAKTA
Burpees
Denna övning är bra på många sätt. Det behövs inga redskap, du blir starkare och övningen går att variera. Till exempel kan man göra övningen med en boll i händerna eller hoppa upp på en låda istället för rakt upp. Man får bra flås och förbränner upp till 50 procent fler kalorier än med måttlig träning.

Crunches
Vissa anser att denna övning gör varken till eller från medan andra hävdar att 6–8 repetitioner per set räcker för att ge resultat. Det gäller att göra övningen på rätt sätt. Kramplyft heter övningen på svenska annars.

Squats
Många anser att squats eller ”knäböj”, är en av de bästa övningarna. Om man endast hinner träna ett par gånger i veckan är det squats man ska prioritera. Myten om att knäböj skulle vara skadligt för knäna kan närmast förkastas – det finns inga bevis för att så skulle vara fallet.

SKRIVEN AV
John Sempill
Musiker, trummis, racingnörd, skribent och lite annat.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.