”Uteblivna eller sena betalningar får en dominoeffekt”

Byggföretagens nya byggbarometer visar att beställare avvaktar med betalningar
”Uteblivna eller sena betalningar får en dominoeffekt”

Lågkonjunkturen gör att beställare avvaktar med betalningar. Det uppger 61 procent av företagarna i bransch- och arbetsgivarorganisationen Byggföretagens nya byggbarometer.

– Det senaste året har utmaningarna i affärsavtalen ökat. Alla aktörer i alla led behöver säkerställa att överenskomna villkor följs, även under tuffa tider, säger Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen i ett pressmeddelande.

I byggbarometern uppger vidare 44 procent av företagarna att det har blivit mer förekommande att beställare bestrider fakturor enbart för att förlänga tiden för betalning.

– Branschens standardavtal syftar till att ge en ekonomiskt optimal riskfördelning. Uteblivna eller sena betalningar får en dominoeffekt och påverkar hela avtalskedjan negativt, säger Catharina Elmsäter-Svärd.

byggföretagen, Catharina Elmsäter-Svärd

Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.

Offentliga beställare får enligt lag inte tillämpa längre betalningsfrister än 30 dagar. Ändå upplever 12 procent av byggföretagarna att offentliga beställare ställer krav på frister som är längre än de lagstiftade 30 dagarna.

– Offentliga beställningar håller i gång byggbranschen när bostadsbyggandet sjunker. Det är helt avgörande att schyssta villkor och sund konkurrens prioriteras, säger Elmsäter-Svärd.

Undersökningen gick ut till 3 985 medlemsföretag i Byggföretagen och besvarades av 518 företagare.

SKRIVEN AV
Mattias Bladh

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.